Прокуратура хоче відсудити у будівельника метро на Виноградар понад 200 млн

Прокуратура Києва намагається стягнути з підрядника будівництва гілки метро на Виноградар "Київметробуд" кошти на 218 млн гривень.

Так, місяць тому правоохоронці звернулися до Госпсуду Києва з позовом щодо стягнення із зазначеної компанії 79 млн гривень. З них 12,5 млн гривень – це 3% річних та 66,5 млн гривень – інфляційні витрати. У матеріалах цієї судової справи поки що не уточнюється, з чим пов'язані вимоги прокуратури, але, схоже, правоохоронці планують відсудити у АТ "Київметробуд" відсотки за користування коштами, отриманими від КП "Київський метрополітен".

Крім того, Касаційний господарський суд найближчим часом може розглянути справу за позовом прокуратури щодо стягнення з АТ Київметробуд 183,4 млн. гривень. Йдеться про так звані "безпідставно набуті кошти", які вказана компанія отримала внаслідок того, що "поклала" на депозитні рахунки в банках аванс за реалізацію вищезгаданого проєкту. Правоохоронцям раніше вдалося "частково переконати" служителів Феміди першої та апеляційної інстанцій, та АТ "Київметробуд" планує оскаржити відповідні рішення суду.

Як відомо, у 2018 році між КП "Київський метрополітен" та ПАТ "Київметробуд" (тоді ця компанія була публічним акціонерним товариством) було укладено договір на будівництво першої черги Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції "Сирець" на житловий масив "Виноградар". В рамках цієї черги було передбачено будівництво ділянки від станції "Сирець" до станції "Проспект Правди" з двома станціями ("Мостицька" та "Проспект Правди"), ділянка вилкового відгалуження у бік станції "Виноградар", а також електродепо. Вартість робіт за цим договором має становити 5,9 млрд гривень (вона динамічна, тобто сторони можуть узгоджувати її зміну).

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, "Метробуд" намагався позиватися до столичної влади щодо перенесення закінчення дати будівництва Сирецько-Печерської лінії на середину 2023 року. Підрядник аргументував це тим, що він не встигає освоїти 1,9 млрд. грн. бюджетних коштів, які виділили на будівництво підземки. Проте суд частково задовольнив позовні вимоги та завершення робіт перенесли на кінець 2022 року. Спочатку за договором будівництво мало завершитися у 2021 році.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

83

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом