Проблему расизму виявили на ринку нерухомості США

У США на ринку нерухомості існує проблема расизму: будинки темношкірих або латиноамериканців оцінюються нижче, ніж схоже житло з аналогічними характеристиками у світлошкірих американців.

Такого висновку дійшло найбільше в країні іпотечне агентство Freddie Mac, провівши відповідне дослідження, передає Bloomberg.

Аналітики агентства розглянули близько 12 млн оцінок житла за останні 6 років і з'ясували, що у 12,5% оцінок в районах, де переважно проживає темношкіре населення, виявилися нижче фінальної вартості угоди між продавцем і покупцем будинку. У районах, де проживають латиноамериканці, житло недооцінювали у 15,4% випадків. Також була помічена закономірність, що в міру зростання білого населення, число занижених оцінок зменшувалася. При цьому, згідно з офіційними даними статистики, переважна більшість оцінювачів (близько 96,5%) належать до європеоїдної раси.

Раніше і інші дослідники акцентували увагу на існування подібної проблеми на ринку, проте її ігнорували, часто списуючи на упереджене ставлення окремих оцінювачів. Професор соціології в Іллінойському університеті в Чикаго Джунія Хауелл підкреслила, що це явище носить системний характер.

"Насправді це структурна проблема, що виникає у різних оцінювачів з різним досвідом і в різних округах. Ми бачимо ця нерівність всюди, що дійсно доводить, що вона глибоко вкоренилася в способах і методах оцінки", - зазначила вона.

За іншими дослідженнями, житло у кварталах з темношкірими оцінювалося нижче на 23% з схожим житлом, яким володіють представники європеоїдної раси.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в минулому році іноземці витратили на купівлю житлової нерухомості в США $74 млрд, що вдвічі менше в порівнянні з максимумом, досягнутому у 2017 році.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

89

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом