Пожежі в висотках стаються через небажання забудовників виконувати ДБН – КМДА

Сьогодні забудовники зводять багатоквартирні будинки, найчастіше нехтують державними будівельними нормами в частині пожежної безпеки, що часом призводить до сумних наслідків.

Про це написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Юрій Тацій у своєму блозі на сайті Delo.ua.

"Закрита прибудинкова територія, запаркованность автомобілями, неукомплектованість пожежними кранами (часто їх шланги крадуть зловмисники - Авт.). Якщо проблему крадіжки шлангів можна легко вирішити на рівні вашого ЖЕКу або ОСББ, то запаркованность – загальноміська проблема. Часто забудовники ігнорують містобудівні умови і обмеження... в частині організації простору для паркування автомобілів", - написав чиновник.

За його словами, в столиці існує також проблема із забезпеченням рятувальників відповідною спецтехнікою. За розрахунками експертів потрібно не менше 26 таких машин. Зараз в частинах столиці є тільки дві пожежні машини з драбинами, здатними діставати вище 90 метрів.

Крім того, в нашій країні немає уніфікованої системи запобігання виникненню пожеж. Рятувальники виїжджають, коли будинки охоплені полум'ям. Також в Україні є не обов'язковим аудит протипожежної системи.

"Під час введення будинку в експлуатацію його приймає ДАБК (нині на стадії реформування - Авт.), а оцінку відповідності протипожежним нормам виконує та сторона, яку вибере забудовник. Відповідно, деякі забудовники вибирають "незалежну" експертизу, не завжди якісну, та наражають на небезпеку життя майбутніх мешканців будинку", - підкреслив Тацій.

Він зазначив, що велику проблему при гасінні пожеж становить захаращення пожежних виходів і припаркованих біля будинків авто. Часто, жителі вирішують, що такі виходи належать їм і перетворюють їх в склади непотрібних речей.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Києві 3 вересня загорілася висотка по вулиці Сікорського, 4. Через щільно припарковані автомобілі на території будинку рятувальники тільки за годину змогли підігнати техніку, здатну гасити пожежу на великій висоті.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

64

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом