План Маршалла для України: скільки нам дадуть на відновлення

У Варшаві у четвер, 6 травня, відбулася міжнародна донорська конференція, яка має стати відправною точкою для втілення Плану Маршалла щодо відновлення України. Так, на допомогу нашій країні зібрали 6,5 мільярда доларів.

Президент Євроради Шарль Мішель зазначив, що велике значення має підтримка бюджету України за допомогою грантів та кредитів, підтримуючи економіку. "Саме тому ми вважаємо, що трастовий фонд може бути корисним і для того, щоб дати сильний сигнал впевненості, довіри та дати можливість уряду, владі керувати країною в короткостроковій та середньостроковій перспективі", - наголосив Мішель, додавши, що трастовий фонд важливо активувати як якнайшвидше.

Польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький, виступаючи на конференції, пообіцяв зі свого боку виділити додаткові кошти у розмірі 100 млн євро гуманітарної допомоги для України та наголосив на необхідності посилення санкцій щодо росії. Зокрема, необхідно запровадити повне ембарго на російські енергоносії

"Ми маємо забезпечити конфіскацію російських активів та федеральних резервів. Більше не може бути жодних табу. Кошти мають бути спрямовані на відновлення України", - зауважив глава уряду Польщі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна вже готує План відновлення після війни та потребує міжнародної допомоги. Глава держави запропонував партнерам взяти шефство над регіонами, які найбільше постраждали від ударів російських військ.

"Ми вже готуємо масштабний План відновлення України після війни та потребуємо стратегічного міжнародного плану підтримки для України, який буде сучасним аналогом історичного Плану Маршалла. Це гроші, це технології, фахівці та можливості для зростання, які необхідні для повернення безпечного життя, для модернізації та соціального розвитку", - сказав Зеленський.

Як відомо, план Маршалла – це програма допомоги Європі після Другої світової війни, була висунута американським держсекретарем Джорджем К. Маршаллом у 1947 році та вступила в дію у квітні 1948 року. У плані брали участь 17 європейських країн, включаючи Західну Німеччину.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, що відновлювати Ірпінь погодилися 120 архітекторів. Вони прибули до міста на запрошення місцевої влади, оглянули руйнування та визначили масштаб робіт для відновлення населеного пункту.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

126

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом