Окупанти в Криму зруйнували будинок творця Лівадійського палацу

Будівля головного архітектора Ялти Миколи Краснова зруйнувала окупаційна влада. Будинок був культурною спадщиною.

Про це написала уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова у своєму Телеграм-каналі.

За її словами, рашисти продовжують знищувати об'єкти культурної спадщини на території тимчасово окупованого Криму. Зокрема, за повідомленнями місцевих жителів, у Ялті знесли будинок головного архітектора міста Миколи Краснова, який спроєктував Лівадійський палац, ялтинський собор Олександра Невського, палац "Дюльбер" у Місхорі, Юсупівський палац, кінотеатр імені Т. Шевченка у Сімферополі та багато інших.

Денисова нагадала, що знищення культурної спадщини порушує статті Гаазької конвенції щодо захисту культурних цінностей під час збройних конфліктів. Згідно з документом, окупанти повинні поважати, забезпечувати охорону та збереження об'єктів культурної спадщини.

Денисова також розповіла, що будинок архітектора Краснова пережив землетрус у 1927 році, бомбардування у 1941 році, але був зруйнований рашистами у 2022 році.

Особняк архітектора Краснова на вулиці Комунарів – це його другий будинок у Ялті. Ділянку в 30 соток для будівництва Краснов отримав як подяку за свою роботу на посаді головного архітектора Ялти. Особняк площею близько 900 кв. м. був збудований у 1903 році. Як і власний будинок на вулиці Пушкінській, Краснов проєктував та будував його сам.

Головна будівля є триповерховим житловим будинком з цокольним поверхом і п'ятьма входами (перед витонченими сходами біля парадного входу гостей зустрічали статуї левів). У цоколі розташовувалися ванна кімната, сауна з невеликим круглим басейном та вбиральня.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, російські війська розпочали повномасштабну війну проти нашої країни з 24 лютого 2022 року. Захоплення території України розпочалося з анексії Криму у 2014 році.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

68

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом