ЖК Данія: дешевизна "квадрата" пояснюється серйозними інвестиційними ризиками

ЖК Данія, який розташовується під Києвом в селі Софіївська Борщагівка, має низку істотних ризиків для інвесторів, що в підсумку не могло не позначиться на зниженні вартості квадратного метра.

Про це читайте в свіжому огляді від ресурсу НЕРУХОМІ.

Експерти з'ясували, що інвестування здійснюється шляхом укладення попереднього договору купівлі-продажу квартири. Варто підкреслити, що це є найбільш ризиковою формою інвестування у нерухомість. Ця угода передбачає, що замовник в певний термін зобов'язується передати інвесторові у власність і укласти договір купівлі-продажу квартири (основний договір), підключену до центральних комунікацій. Передоплата за попереднім договором здійснюється у вигляді авансу. Однак, законодавством не передбачено правових наслідків порушення такого зобов'язання, а тому відсутні будь-які гарантії захисту прав інвестора. Фактично після настання терміну, визначеному попереднім договором, обов'язки замовника щодо укладення договору купівлі-продажу квартири не виникає. Іншими словами, після закінчення терміну до якого укладено договір, зобов'язання передати вам квартиру "згорає".

Підтвердженням небезпеки інвестування в проєкт служить Єдиний державний реєстр судових рішень, який містить судові суперечки між інвесторами і замовниками. Їх предметом є стягнення сум авансових внесків за попереднім договором у зв'язку з неукладенням договору купівлі-продажу квартири і не повернення авансового внеску у визначений попереднім договором термін.

Наявність зазначених судових суперечок вказує, що замовники будівництва, порушуючи термін попереднього договору про передачу квартири у власність, добровільно не повертають кошти, сплачені як авансові внески.

При цьому саме будівництво йде з великими порушеннями норм. Так, 89% території комплексу не призначене для зведення багатоквартирних будинків, це присадибні ділянки. Проте станом на травень 2021 року документально взяли в експлуатацію 21 будинок, при цьому у чотирьох з них тривають будівельні роботи. Ще два будинки будуються, але не прийняті в експлуатацію. Тобто, за фактом це неконтрольована забудова з ростом поверховості в окремих будинках.

Всі будинки ЖК Данія є багатоквартирним будівництвом, яке має здійснюватися відповідно до проєкту. Однак, замовниками будівництва низки будинків воно здійснювалося відповідно до будівельного паспорту (без розробки проєктної документації) на підставі повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

Більш детально про житловий комплекс Данія можна прочитати, перейшовши за посиланням.

Oб'єкти:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

140

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом