Захоплення землі на греблі Київського водосховища: у чому звинувачують Ігоря Мазепу

Власника Concorde Capital Ігоря Мазепу було затримано 18 січня при спробі перетнути українсько-польський кордон. Його звинувачують у нібито незаконному будівництві котеджного селища преміум-класу Goodlife Park у районі Вишгороду Київської області, передає Фокус.

Крім того, співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали Юрія Мазепу, брата власника інвестиційної компанії Concord Capital. Крім того, слідчі органи провели обшуки в офісах компанії із вилученням документації.

Повідомляється, що співробітники ДБР за сприяння Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України виявили та затримали учасників організованої злочинної групи, які незаконно захопили понад 7 гектарів землі із гідротехнічними об'єктами критичної інфраструктури – Київської гідроелектростанції (ГЕС).

До складу організованої групи входило майже два десятки осіб, включаючи відомих інвесторів у сфері будівництва преміум-класу, їхніх помічників, юристів, архітекторів, землевпорядників та представників державних органів.

З використанням схеми з підставними особами протягом 2020-2021 років фігуранти розслідування захопили землі державної власності, що належать до водного фонду, та на гідроспорудах Київської ГЕС.

Для успішної реалізації злочинної схеми у діях членів організації перевищили свої службові повноваження, зокрема, у Державній службі геодезії, картографії та кадастру.

Діяльність фігурантів та інших осіб оцінюється за статтями 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або організацією, а також участь у них), 233 (незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, поступова забудова земляної дамби Київської гідроелектростанції елітними котеджами створює додаткове навантаження на неї, що загрожує масштабним затопленням близько 200 тисяч гектарів території області.

Провести перевірку поточного стану земляної дамби неможливо, оскільки більша її частина перебуває у приватній власності. Так, елітні котеджі будуються на березі обвідного каналу греблі на ділянці між Вишгородом та селом Лебедівка. Під забудовою вже опинилося 30 км із 77 км узбережжя каналу, що протягнувся паралельно лівому березі Київського водосховища.

Oб'єкти:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

1.3т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом