Забудовники розповіли, як буде дорожчати житло у 2024 році

Команда Нерухомі 24.11.2023 18:46 PR матеріал

1 хв

Зараз ціни на квадратні метри відносно стабілізувалися, але наступного року вони, скоріше за все, виростуть. Таку думку висловлює керівник департаменту продажів групи компаній Greenville Сусанна Караханян. 

За її словами, економіка сфери нерухомості цілком залежить від воєнно-політичної ситуації. Ціни на житло будуть незмінними або впадуть в регіонах, що межують з рф та в прифронтових районах. Навпаки зростати вартість квадратного метру буде областях, які “ближче до НАТО”, на заході України. 

“Якщо в західних регіонах, перш за все Львівській та Івано-Франківській областях, фактично 90% житлових комплексів відновили будівництво, в Києві - близько 80%, то в східних регіонах ситуація значно гірша. Серед провідних факторів впливу на ціни також треба зазначити настрій покупця, курс національної валюти по відношенню до долара, темпи відновлення будівництва. Позитивний вплив матиме суттєве зниження облікової ставки НБУ, якщо таке буде”, - каже представниця Greenville.

Представниця компанії також відзначає, що наразі ринок первинки скоротився майже в 5 разів: з 9,7 мільярдів доларів у 2021 році до очікуваних у 2023 році 2 мільярдів. З цих 2 мільярдів 70% прийдеться на регіони, які розташовані західніше умовної лінії Житомир-Вінниця.  

Ще один ключовий фактор зростання ціни, на думку Сусанни Караханян, скорочення первинного ринку: девелопери не ризикують починати будівництво нових проектів, отже пропозиція скоротиться, що спонукатиме забудовників піднімати вартість квадратного метру.                      
 

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

501

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом