Забудовники розповіли, що чекатиме сферу нерухомості у 2024 році

Команда Нерухомі 06.02.2024 18:24 PR матеріал

2 хв

Аналітики девелоперської компанії Greenville Kyiv розібрали ключові складові, які впливатимуть на стан сфери нерухомості та розповіли, за яким вектором може розвиватися галузь протягом цього року.  Про це порталу НЕРУХОМІ розповіли у пресслужбі забудовника.

На думку фахівців, ринок цілком залежить від політичних, економічних та фінансових факторів. На темпи та хід будівництва об’єктів, логістику та виробничо-оперативні процеси, фінансування та інвестиції впливає воєнно-політична ситуація в країні: згідно прогнозів провідних західних аналітичних джерел, цього року фронт, скоріше за все, залишатиметься стабільним, а повітряні удари по українських містах навряд чи будуть частішими ніж зараз. Протягом 2024 року обидві сторони акумулюватимуть ресурси для продовження бойових дій наступного року. 

Економіка держави демонструє стійкість: свою роль грає широка підтримка союзників. Згідно Forbes, споживчий сектор продовжує відновлення, хоча інвестиційна активність поки що залишається невисокою. Золотовалютні резерви становлять більше $40 мільярдів, курс гривні відносно стабільний. Інфляція очікується нижче ніж минулого року - близько 8,3%. 

Інвестиційний потенціал населення залишається значним. Близько $15 мільярдів перебуває на гривневих депозитах, $11 мільярдів – на валютних. Згідно звіту НБУ, ще від $60 до $100 мільярдів – на руках у громадян. До того ж, придбана нерухомість нівелює інфляційні ризики. Поступово набирають обертів державні програми - “єОселя” та програма компенсації за зруйноване житло “єВідновлення”, другий етап якої стартував в кінці минулого року. 

Вартість квадратного метра зростатиме, проте зростання не буде стрімким. Головна причина подорожчання - збільшення собівартості будівництва (на 40%), що впливає на ціну. Найбільше зростання цін буде відчутним в західних регіонах, куди мігрував попит у попередні роки. Протягом 2024 року на заході України ще зберігатиметься інерція ринку. У Києві важливим фактором залишатиметься відкладений попит. Кожний повітряний удар по столиці призводить до спаду продажів та відтермінування попиту. 

Серед головних трендів у будівництві житлових комплексів експерти Greenville Kyiv називають акцент на безпеці, енергоефективність, турбота про екологію, впровадження технологій штучного інтелекту та інновацій, автономність життя (концепція “місто в місті”).                   
 

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

3.6т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом