Вежі розбрату: одесити проти будівництва ЖК Unity Towers, але забудовник зачарував Феміду

Щільна забудова – лихо великого міста, що викликає затори, брак інфраструктури, зелених зон, та й просто кисню. Ось і Гагарінське плато в Одесі стрімко перетворюється в бетонний мурашник. Три вежі житлового комплексу UNITY TOWERS намагаються втиснути на відносно невелику для цього проєкту ділянку. Численні протести місцевих жителів марні – суд на боці забудовника.

Що не так із цим будівництвом – з'ясовували експерти НЕРУХОМІ.

Добрими намірами

"Преміальний ЖК майбутнього" – так називають цей об'єкт на Гагарінському плато, 5 в Одесі його девелопери Рів'єра девелопмент та Megaline. Таке досить сміливе твердження, вказане на сайті ЖК, підкріплено барвистими візуалізаціями UNITY TOWERS, де на дахах трьох 25-поверхових "веж єдності" облаштовано басейни, лаунж-зони та парк. Повідомляється також, що всередині, крім квартир, планують розмістити офіси, коворкінг, дитсадок, фітнес-клуб, кінотеатр, кафе і ресторани. А з дворівневого підземного паркінгу, більш ніж на 500 паркомісць, через теплий перехід жителі зможуть потрапити до ТРЦ "Gagarin Plaza", розташований поруч.

Таким чином, здається, забудовник ТОВ "Камертон" намагається вирішити питання комфорту при щільній забудові шляхом розміщення всередині комплексу всього необхідного для життя. Бажає створити повноцінне середовище проживання, об'єднавши все в одному просторі. Але, на жаль, втілювати задумане він чомусь вирішив маніпулюючи містобудівним законодавством, пристосовуючи його під свої потреби і нехтуючи потребами місцевих жителів. А отже, цим будівництвом забудовник тільки посилює проблему, яку ніби намагається вирішити.

Жага прибутку

Старанно зводити багатоповерхівки на Гагарінському плато почали в нульових роках. Раніше на цій території розташовувалися санаторії, бази відпочинку та інші малоповерхові будівлі – зона рекреації як-ніяк. На невеликі будинки і була розрахована потужність прокладеної мережі водопостачання. Зараз же плато надщільно забудовується висотками в десятки поверхів та тисячі квартир. Кількість жителів району стрімко зростає. Тільки ось трубопровід залишився все той же.

На дахах двох будинків ЖК UNITY TOWERS забудовник планує спорудити басейни. Як забезпечуватимуться гігантські за мірками Одеси потреби у воді – питання. Швидше за все, як і в інших, вже експлуатованих житлових комплексах Гагарінського плато (в яких басейнів немає), в UNITY TOWERS встановлять накопичувальні баки, а воду туди доставлятимуть за допомогою насосів. Але, як відомо, якщо десь прибуває, значить десь убуває. Перенаселення району вже зараз призводить до перебоїв із водопостачанням, так як водопровідна мережа часів Союзу може не впоратися з наростаючим обсягом та тиском. Тож є великий ризик, що одного разу труби просто не витримають навантаження.

Однак вкриті іржею часів труби заховані під землею, їх інвесторам не видно. А видно тільки гарну візуалізацію передового за своїми архітектурними рішеннями ЖК UNITY TOWERS.

Три висотки замість школи

Надмірна забудова Гагарінського плато, густонаселеність та пов'язані з цим незручності неабияк втомили одеситів. З повідомлень ЗМІ відомо, що місцеві жителі виступали проти будівництва ЖК UNITY TOWERS неодноразово та навіть записували відеозвернення до президента України Володимира Зеленського. Вони скаржилися, що на місці, де зводять комплекс, повинна бути школа, яку обіцяли спорудити ще в 2015 році.

Соціальної інфраструктури в цьому районі дійсно мало. Людям доводиться відвозити своїх дітей в уже переповнені освітні установи сусідніх районів. Сам процес теж обтяжливий – затори на дорогах у години пік та брак паркувальних місць стали вже невід'ємними атрибутами цієї місцевості.

Чи дивився президент відеозвернення та чи взяв питання під особистий контроль – невідомо. Однак судячи з того, що роботи зі зведення комплексу йдуть цілодобово – будівництво явно під контролем, але, здається, у когось іншого.

Варто віддати належне забудовникові – він обіцяє дитсадок на території ЖК на 200 місць. Та тільки навряд чи така кількість "покриє" попит.

Битва титанів

Отримати у ДАБІ дозвіл на будівництво комплексу забудовник намагався тричі. Держархбудінспекція категорично відмовлялася надавати документ, і, в даному випадку, їх непохитність була небезпідставна – невідповідності у поданій ТОВ "Камертон" документації не дозволяли дати "зелене світло" на будівництво.

Тоді забудовник звернувся до Одеського окружного адмінсуду з позовом до ДАБІ і почалось: суд встав на сторону забудовника, у відповідь ДАБІ подало апеляцію, суддів тасували до потрібної комбінації і, вуаля, фул-хаус випав! У підсумку, позицію Одеського окружного адмінсуду та П'ятого апеляційного адмінсуду підтвердив Верховний суд і зобов'язав ДАБІ видати ТОВ "Камертон" дозвіл. Варто зазначити, що подібний спосіб отримання дозволу на будівництво досить витратний для забудовника з точки зору вкладених зусиль, часу і т.д, і т.п.

Не обійшлося і без кримінальної справи, пов'язаної з цим будівництвом. Забудовника звинуватили в незаконному заволодінні землею, а міськраду – в оформленні договору оренди з ТОВ "Камертон" без наявності на те правових підстав. Однак судові розгляди не мали успіху для прокуратури та протестуючих проти будівництва одеситів.

Наразі забудовник виграв майже всі суди. Структури, які повинні були б захищати інтереси держави вже не заперечують. Заперечувати не припиняють тільки небайдужі жителі поруч розташованих будинків, яких безпосередньо торкнеться вся "побічка" від будівництва чергової новобудови на плато.

Якщо ви хочете інвестувати в UNITY TOWERS

Зазначимо, що за результатами аналізу документів, які є у відкритому доступі, комплекс UNITY TOWERS на ресурсі НЕРУХОМІ має низький рейтинг відповідного розділу – 2.5.

Більш детально з невідповідностями, які виявили експерти НЕРУХОМІ, можете ознайомитися на сторінці ЖК UNITY TOWERS, у вкладці Документи. Там же інвестори, які все ж розглядають можливість придбання нерухомості в цьому комплексі, знайдуть рекомендації, які можуть мінімізувати ризики.

Oб'єкти:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

190

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом