Верховний Суд заборонив будувати готель у центрі Львова

Верховний Суд визнав протиправним та скасував рішення Львівської міської ради про затвердження містобудівних умов та обмежень на будівництво готелю на площі Міцкевича. Про це повідомляється на сторінці суду у Facebook.

Суд з'ясував, що на земельній ділянці, відданій під забудову, розміщується пам'ятка культурної спадщини національного значення "Львів – Ансамбль історичного центру", яка одночасно є об'єктом всесвітньої спадщини та занесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Спірна земельна ділянка відноситься до категорії земель історико-культурного призначення і таке цільове призначення може бути змінено виключно за погодженням з Кабінетом Міністрів.

Колегія суддів дійшла висновку, що містобудівні умови та обмеження, як і рішення про їх затвердження, є незаконними та порушують не лише права позивачів, а й суспільний інтерес до культурної спадщини.

Ще у 2008 році ТОВ "Центр розвитку нерухомості" отримало дозвіл виконавчого комітету на проєктування готельно-адміністративного комплексу на пл. Міцкевича, 9. Забудовник мав провести міжнародний архітектурний конкурс на будівництво цього об'єкта.

ТОВ "Центр розвитку нерухомості" входить до Універсальної інвестиційної групи бізнесмена, засновника OKKO Group Віталія Антонова. Ключові компанії цієї групи - ПАТ "Концерн Галнафтогаз" та ПАТ "Концерн Хлібпром". 2023 року компанія заявила про наміри побудувати під пл. Міцкевича – підземний паркінг для відвідувачів готелю та мешканців міста. У травні львівські депутати затвердили докладний план.

Цей проєкт так і не почали реалізовувати через судову тяганину фірми зі Спілкою художників України, яка теж претендувала на земельну ділянку за цією адресою.

У 2018 році виконком видав містобудівні умови та обмеження на будівництво готелю заввишки 22,4 м. У 2020 році мерія видала нові містобудування, за якими висоту готелю збільшили до 25 м.

У тому ж році Львівська обласна організація Спілки художників та національний комітет Міжнародної ради з пам'яток та пам'яток звернулися з позовом до виконавчого комітету ЛМР та просили скасувати видані містобудівні умови та обмеження, оскільки пл. Міцкевича, 9 знаходиться у межах історичного ареалу Львова та на території, що знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

Спілка художників також стверджувала, що на території будівництва є пам'ятка культури національного значення – житловий будинок 1839 року (фундаменти колишнього будинку та фрагменти стін).

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, у Львові на вулиці Квітневій, 6 під виглядом реконструкції зруйнували віллу Чеслава Мюллера, зведену на початку XX століття. Вілла колись належала до Національного університету Львівська політехніка, але зараз перебуває у приватній власності.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

1.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом