У Києві призупинили будівництво "амбітного" ЖК на Рибальському

У Києві призупинили будівництво ЖК Lipki Island City Resort на Рибальському острові, ділянки землі перейшли до нового власника.

Як повідомляє "Економічна правда", у 2018 році президент Петро Порошенко продав завод "Кузня на Рибальському" з 40 гектарами його територій компанії Сергія Тігіпка. Найцінніші активи "Кузні" – земельні ділянки на півострові та на вулиці Жилянській.

На Рибальському вирішили будувати житловий масив із багатоповерхівками, офісами та торговим центром. 36 будинків заввишки до 30 поверхів, понад 6 тисяч квартир, понад 15 тисяч мешканців. Вартість проєкту оцінювалася у 600 мільйонів доларів. Забудовником була компанія City One Development. Девелопер зазначив, що це "масштабний та амбітний проект житлового комплексу бізнес-класу, який має на увазі реновацію промзони Рибальського півострова".

Проте будівництво "амбітного проєкту" так і не розпочалося. Тим часом, на сусідніх ділянках інші девелопери активно почали забудовувати промзону житлом. Наприкінці 2022 року Тігіпко продав "Кузню" з усім майном та нерухомістю інвестиційній компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. Чому – невідомо.

"Вони були готові продати, а ми готові купити", - пояснив Мазепа.

Головна проблема цих активів – борги. Колишні власники, Порошенко та Кононенко, вимагають переказати їм майже 63 млн доларів. Господарський суд Києва відкрив справу про банкрутство "Кузні". Крім того, завод має борги перед "ДТЕК Київські електромережі", Укрспецекспортому, податковій тощо, а також має зарплатні борги.

Як тільки завершаться судові суперечки, вважає новий власник Мазепа, можна буде розпочати будівництво. Він запевняє, що компанія розробляє концепції нового девелоперського проекту із західними архітектурними агенціями.

Як з'ясували раніше експерти НЕРУХОМІ  цільове призначення земельної ділянки не відповідає намірам забудови. Інакше кажучи, це місце передбачає будівництво житлового комплексу. До того ж у Реєстрі будівельної діяльності відсутні документи, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

152

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом