У Києві Нацполіція розслідує резонансну забудову на столичних Бортничах

2 хв


Нацполіція розслідує порушення при будівництві багатоквартирного житлового будинку в Дарницькому районі столиці на землі, яка фактично не призначена для цього. Про це повідомила “Київвлада”.

Йдеться про ділянку на вул. Хвойній, 12а (мікрорайон Бортничі). 22 лютого 2024 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо фігурантів справи після колективного звернення місцевих мешканців.

Вказана ділянка має цільове призначення “для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва. Для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель”. За функціональним призначенням вона належить до території житлової садибної забудови. Проте зараз на ній зводять багатоквартирний ЖК. В Інтернеті є оголошення про продаж одно- та двокімнатних квартир та про можливість інвестування у це будівництво.

Також правоохоронці встановили факти порушень низки Державних будівельних норм (ДБН) при здійсненні даної забудови. Під час розслідування було виявлено, що забудовники не отримували дозволів на зведення ЖК. У ДІАМ повідомили, що у них відсутні документи щодо отримання дозволу на таке будівництво. Водночас у департаменті столичної мерії зазначили, що надали МУО, але в них йшлося про “індивідуальний житловий будинок (садибного типу)”. 

11 квітня 2024 року на запит мешканців Бортничів відбулася нарада з приводу цього ЖК. Тоді забудовник заявив, що припиняє будівельні роботи на період проведення перевірок. Проте свої обіцянки не виконав. 13 червня 2024 року Дарницька окружна прокуратура направила до місцевого районного суду клопотання щодо арешту ділянки на вул. Хвойній, 12а. Проте суддя відмовив у задоволенні клопотання. 

Забудовником є фізична особа Максим Ганцев. Він повідомив, що зводить “власний” будинок, а правоохоронці здійснюють на нього психологічний тиск і місцеві мешканці незаконно перешкоджають проведенню робіт. Водночас громада Бортничів вказує, що через зведення ЖК погіршиться електропостачання, виникнуть проблеми із водопостачанням тощо. Крім того, місцеві мешканці повідомили, що забудовник залякує їхні родини. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, у столиці регулярно виникають скандали через зведення багатоквартирних житлових будинків на землях, де можна будувати лише приватні будинки “на одного господаря” або дачні будинки. Наприклад, нещодавно Київська прокуратура оскаржила будівництво ЖК Парк Слави. На ділянці на вулиці Грузинській почали зводити багатоквартирний будинок всупереч цільовому призначенню.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

931

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом