У Харкові відновлюють будинки за ціною нового будівництва

У Харкові взялися за відновлення житлового будинку на Північній Салтівці, проте вартість будівельних робіт сягнула вартості будівництва нового будинку. Про це повідомляє "Хмарочос".

Згідно з процедурою, було проведено тендер на Prozorro та було оголошено переможця. Згідно з кошторисом, вартість робіт становила понад 253 мільйони гривень. Харківський активіст Павло Храмов підрахував, що вартість відновлення одного квадратного метра будинку складатиме 593 долари – за таку ціну можна купити квартиру в новобудові.

Нагадаємо, що окупанти скинули бомбу на будинок ще п'ятого березня 2022 року – від вибуху повністю вигоріло понад третина квартир, було зруйновано дах та технічний поверх. За цей час будинок покрився пліснявою, розповідають у товаристві "Будівельний Харків".

Технічне обстеження будинку, яке проводилося ще на початку 2023 року, стало одним із найдорожчих торік. Голова Департаменту ЖКГ Олексій Богач тоді розповідав, якщо будинок не почнуть відновлювати до зими, буде потрібно ще одна експертиза. Згідно з тендерною документацією, відновлення будинку планується завершити до кінця 2025 року.

Нещодавно Харківський антикорупційний центр (ХАЦ) опублікував матеріал про тендери щодо відновлення багатоповерхівок у Харкові – у 2024 році вже було укладено угоди на ремонт більш ніж на 346 мільйонів гривень.

У матеріалі також йдеться, що майже на всіх тендерах, що проводилися з початку 2024 року, перемагав "Трест-Житлобуд-1" – компанія члена виконкому Харківської міськради Олександра Харченка. У ХАЦ розповідають, що майже на кожному тендері компанія мала конкурента, який пропонував нижчу ціну. Також в організації зазначають, що міська влада продовжує ігнорувати рекомендації щодо публікації кошторисів у закупівлях.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, у Запоріжжі – схожа ситуація, йде відновлення житлових будинків, пошкоджених у ході російської агресії із завищенням цін мінімум у два рази.

Як з'ясували журналісти, тендери проходили з порушеннями та без конкуренції. При цьому один із переможців конкурсу ("СК Будінвест") вже кілька років не може завершити будівництво своїх об'єктів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

1.7т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом