Експерти НЕРУХОМІ повертають тижневі огляди ДІАМ

Понад рік дані Реєстру будівельної діяльності були закриті від громадськості. 12 квітня 2023 року головним інфоприводом на будівельному ринку стала новина про відкритість даних на порталі ЄДЕССБ – відомості про дозвільні документи стали доступними усім користувачам порталу. А отже портал НЕРУХОМІ поновлює постійну рубрику огляду документів, що були видані ДІАМ за минулий тиждень.

Огляд роботи ДІАМ
nerukhomi.ua

Звичайно, під питанням залишаються дозвільні документи, які були видані протягом року з дня запровадження воєнного стану. З часом команда НЕРУХОМІ опублікує вибірки документів за весь час відсутності доступу і відповість на запитання, хто отримав право виконувати будівельні роботи та які ЖК були введені в експлуатацію.

Команда НЕРУХОМІ протестувала реєстр та виявила зміни, що відбулися за майже рік відсутності публічного доступу до даних у будівництві. Нарешті відкритими стали додатки до експертних звітів щодо розгляду проєктної документації на будівництво.

Проте, на жаль, ані в дозволах, ані в сертифікатах не доступні техніко-економічні показники будівельних об’єктів з інформацією про поверховість, загальну площу, кількість квартир та машиномісць в об'єкті. Якщо ж в додатку до експертного звіту не вказані ТЕП, то встановити з якими показниками будується ЖК також не вдасться. Стосовно ж сертифікатів, то тут відсутній реєстраційний номер технічної інвентаризації, необхідний також для встановлення показників об'єкта.

Та в будь-якому разі відкриті дані Реєстру будівельної діяльності – це повернення до прозорого будівельного ринку.

А наразі портал НЕРУХОМІ публікує огляд виданих документів Державної інспекції архітектури та містобудування щодо житлових комплексів за минулий тиждень з 10 по 14 квітня 2023.

Дозвіл надано

Продовження будівництва. ЖК Living Park "Нова Будова-2" від Нова Будова по вул.Матросова в с.Мукша Китайгородська Кам'янець-Подільського району Хмельницької області

Прийнято в експлуатацію

Київська область

ЖК Софіївські Липки від PRO-GROUP DEVELOPMENT по вул. Свободи, 1с в селі Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області. В експлуатацію принято житловий будинок № 2.

ЖК Сади Вишневі від Будінвестконтакт вул. Машинобудівників в м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області. В експлуатацію принято 5 чергу будівництва. Відповідно до проєктної документації 5 черга будівництва – житловий будинок № 20б та ТП № 2.

ЖК Соборний вул. Соборна, 64 в м. Фастів Київської області.

Львівська область

ЖК вул. Корольова, 18а від ОК "ЖБК "ВІРА" у м.Червоноград Львівської області. Дозвіл на будівництво вказаного ЖК був одним з перших документів, що було видано новоствореною ДІАМ. Документ надавався на спорудження 10-поверхового будинку на 126 квартир.

Відмова у прийнятті в експлуатацію

ЖК Great від РІЕЛ пров. Заводський, 1, 1/2, 2, вул. Причальна, 1/5, 5 у Дарницькому районі м. Києва. Відмова у прийнятті до експлуатації надана на житловий будинок №4.
Підстави у відмові:

  • виявлено недостовірність відомостей у поданих документах: відповідно до даних Генерального плану площа забудови житлового будинку №4 - 2787,92 м2, відповідно до проєктних рішень акту готовності - 2951.76 м2;
  • не внесено відповідні зміни до експертного висновку: відповідно до експертизи житловий будинок №4 та підземний паркінг віднесені до 1 п.к. ІІІ черги (всього передбачено два пускові комплекси у ІІІ чергу). Водночас відповідно до розділу "Загальні положення", черга № ІІІ передбачає 3 п.к., до складу пускового комплексу №1 віднесено лише будинок №4. У зв'язку з виділенням окремого пускового комплексу для введення в експлуатацію (коригування проєкту) необхідно зробити внесення змін до дозвільного документа.

ЖК Львівська площа від РІЕЛ на вул. Кудрявській, 24а у Шевченківському районі Києва.
Підстави для відмови:

  • відсутні поручні на внутрішніх сходах відповідно до ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд";
  • виявлено невідповідність редакцій проєктної документації в поданих документах. А саме: в документі, що дає право на виконання будівельних робіт зазначена редакція № 1 проєктної документації. Водночас в поданих документах до заяви про видачу сертифіката та акті готовності надано проєктну документацію редакції № 2;
  • проєктна документація не містить відомостей щодо експертного висновку, не внесено відповідні зміни до дозвільного документа.

Житомирська область

ЖК Мрія на Покровській від CBP на вул. Рихліка Євгена 15/6. у с. Оліївка Житомирської області (І черга).

Підстави для відмови:

  • не в повному обсязі виконані роботи з облаштування прибудинкової території, при цьому в п. 9 Акту готовності дані роботи не перенесено;
  • під час огляду на об'єкті була відсутня виконавча документація в повному обсязі, зокрема був відсутній акт прийняття систем вентиляції.

Проверенные ЖК

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук