Суд визнав незаконним передання ділянки Солом'янського парку під ЖК

2 хв

27 серпня Господарський суд Києва визнав незаконним рішення Київради про передання ТОВ "Смарт-девелопмент" ділянки Солом'янського парку під ЖК. Про це йдеться в рішенні суду.

Забудовник незгодний з рішенням суду, тож вже подав апеляцію.

Громадська організація "Збережемо Солом’янський парк" вже не перший рік чинять опір зведенню ЖК ParkLife або, як вказав забудовник, апарт-комплексу CitiZen впритул до Соломʼянського парку. 

У 2005 році Київрада передала відкритому акціонерному товариству "Автотранспортне підприємство "Побут" земельні ділянки для експлуатації та обслуговування будівель і споруд автотранспортного підприємства до серпня 2020 року. У жовтні 2011 року було створено компанію "Смарт-девелопмент", а вже через місяць між нею та "Побутом" було укладено договір купівлі-продажу будівель, розташованих на орендованих ділянках. У 2017 році “Смарт-девелопмент” попросила Київраду надати дозвіл на розроблення документації із землеустрою щодо відведення зі зміною цільового призначення. У 2018 році Київрада передала ділянки для будівництва й обслуговування комплексу багатофункціонального призначення. Водночас цільове призначення було: для будівництва й обслуговування споруд ринкової інфраструктури. 

Після початку повномасштабного вторгнення зведення житла впритул до зеленої зони парку призупинили, а в серпні 2023 поновили. Щоб не порушувати містобудівні умови, забудовник назвав ЖК "апарт-комплексом", а квартири продають як "апартаменти". З квітня 2024 року після опору громадськості роботи було призупинено. 

6 червня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва заборонив будівельні роботи на території парку та призупинив дозвіл на виконання робіт, виданий Державною інспекцією архітектури й містобудування (ДІАМ). 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, 17 липня громадська організація виграла справу в Господарському суді Києва проти Київради та ТОВ "Смарт-девелопмент". Компанія належить сину колишнього міського голови столиці Олександру Омельченку. Він разом зі львівським забудовником РІЕЛ реалізовує цей проєкт. 

Суд визнав незаконним рішення міської ради про передавання земельної ділянки для будівництва й обслуговування комплексу багатофункціонального призначення, готелю, офісних будівель і торговельних приміщень на вулиці Генерала Шаповала. Також визнав недійсним договір оренди ділянки від 2019 року між Київрадою та Смарт-девелопмент.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

172

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом