Суд винесе рішення щодо забудови біля Київської фортеці

2 хв

Сьогодні, 24 жовтня Печерський районний суд Києва має розпочати розгляд справи щодо скасування містобудівних умов та обмежень для проєктування житлового будівництва на Печерському узвозі біля Київської фортеці. Про це повідомило видання “Київвлада”.

Ще у березні 2024 року столичний адвокат і правозахисник Олександр Дядюк подав до суду позов з вимогою скасувати МУО, які Київська міська державна адміністрація видала компанії “Едельман” у грудні 2018 року. Чиновники фактично дозволили зведення офісно-житлового комплексу висотою до 73 метрів, хоча через вимоги пам’яткоохоронного законодавства на відповідній землі можлива забудова лише до 27 метрів. Йдеться про вісім ділянок загальною площею близько 2,18 га на вул. Рибальська, 24/16.

9 грудня 2004 року Державне підприємство Міністерства оборони України “Київський госпрозрахунковий центральний експериментальний виробничий комбінат” і фірма “Дніпровський контракт” уклали договір купівлі-продажу майнового комплексу на вул. Рибальській, 24/16 загальною площею 4,4 тисячі кв м. До нього входили двоповерхова будівля, караульна споруда, склад, гараж тощо. 18 серпня 2005 року, його продали невідомій фізичній особі, яка 21 вересня віддала майновий комплекс компанії “ЛВ-Холдинг”. 

У березні та жовтні 2006 року, Київрада передала цій фірмі дві земельні ділянки загальною площею 2 га на вул. Рибальській, 24/16 з цільовим призначенням “для експлуатації та обслуговування будівель і споруд майнового комплексу”, але у грудні того ж року змінила його “для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом”. Після цього “ЛВ-Холдинг” знесла все на цій території, а землю поділила на більшу кількість ділянок і перепродала їх. В результаті власником території восени 2018 року стала компанія “Голден Хілл”, яка потім віддала їх в оренду фірмі “Едельман”. 28 грудня 2018 року, Департамент містобудування та архітектури КМДА видав вищезгадані МУО на будівництва офісно-житлового комплексу.

У серпні 2018 року Міністерство оборони України і Київське квартирно-експлуатаційне управління подали до Господарського суду Києва позов щодо скасування рішень про продаж цих ділянок. В Міноборони пояснили, що саме вони є насправді користувачем даної землі, яка знаходиться у державній власності та належить до земель оборони. Також у позові міністерство вказало, що для отримання цієї території треба було укладати окремі договори з ними, а не просто з “ЛВ-Холдинг”. Господарський суд Києва тричі, у березні 2019 року, січні 2021 року та грудні 2021 року, відмовляв Міністерству оборони в задоволенні його вимог. Крапку у цій справі має поставити Касаційний господарський суд 24 жовтня 2024 року.

Компанія “ЛВ-Холдинг” була зареєстрована у липні 2004 року. Її засновником є мешканець міста Прилуки Олександр Пугач і киянин Андрій Поминальний. Фірма “Голден Хілл” була зареєстрована у Києві в березні 2010 року. Її керівником є Олександр Бенівський, а кінцевим бенефіціаром – киянка Людмила Яковлєва. Остання також є офіційною власницею компанії “Едельман”. Останні дві фірми повʼязують з братами Супруненками, народними депутатами Київради.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Києві нацполіція також проводить розслідування щодо будівництва житлового комплексу на вул. Степанченка, 5 і бульварі Вернадського, 36в у Святошинському районі Києва. Ці землі знаходяться в користуванні структур Національної академії наук України.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

161

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом