Суд прийняв рішення про незаконність будівництва КБ Podilsky на Лук'янівці у Києві

Будівництво клубного будинку Podilsky на вулиці Лук'янівській, 19 на горі Щекавиця у Києві велося незаконно.

Відповідне рішення ухвалив Верховний Суд України.

Зокрема, судді дійшли висновку, що Департамент держархбудконтролю Київської міської держадміністрації на законних підставах скасував видачу забудовнику дозвіл та введення об'єкта в експлуатацію. Одна з причин – замовник будівництва компанія "Скайфорт" не отримала погоджень з органами культурної спадщини.

Сьогодні п'ятиповерховий клубний будинок побудований повністю, а 36 квартир в ньому – розпродані, попри те, що девелопер проєкту так і не був офіційно заявлений. Зазначимо, що об'єкт так і не було введено в експлуатацію.

Як повідомляє "Київвлада", проти даного будівництва активно виступала київська міська організація "Українське товариство охорони пам'яток історії та культури". На думку її представників, будівництво даного об'єкта проводилося на земельній ділянці, на якій не передбачено будівництво багатоповерхового будинку –  його цільове призначення "для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку та господарських споруд".

Ця земельна ділянка на Лук'янівській з 2000 року належить фізичній особі – Людмилі Горбайчук. 22 жовтня 2015 на підставі договору суперфіція компанія "Скайфорт" отримала право забудови ділянки. 7 вересня 2016 року фірма отримала містобуди на проєктування будівництва житлового будинку. На фірму також було покладено зобов'язання подати документацію на розгляд та погодження до органів охорони культурної спадщини. Однак вона цього не зробила, і 23 березня 2018 року зареєструвала у ДАБІ повідомлення про початок будівельних робіт, вказавши клас наслідків об'єкта, що будується, незначний (СС1).

Однак у ході подальших перевірок було з'ясовано, що тут зводиться багатоквартирний будинок. Своєю чергою, Департамент Державного архітектурно-будівельного контролю КМДА з'ясував, що ТОВ "Скайфорт" перед початком робіт не отримало необхідних технічних умов на приєднання будинку до міських інженерних мереж, не погодило проведення робіт з органами охорони культурної спадщини, не отримало висновку Інституту Археології НАН України. Забудовник через суд неодноразово намагався скасувати приписи столичної влади.

Керівництво компанії "Скайфорт" пов'язують зі скандальним забудовником Анатолієм Войцеховським, творцем однієї з "пірамід" на будівельному ринку.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше Мінрегіон для проблемних об'єктів Києва запропонував застосувати процедуру, яка допомогла раніше ввести в експлуатацію комплекс дитячої лікарні "Охматдит" та Бескидський тунель. Тоді йшлося про житлові комплекси, які були добудовані коштом інвесторів і зараз заселені. Мешканці проблемних ЖК чекають на можливість отримати у власність квартири з 2015-2016 років.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

177

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом