Одеський суд постановив знести чотириповерховий паркінг на Рішельєвській

В Одесі апеляційний суд 1 липня ухвалив знести чотириповерховий паркінг, який розташований у дворі готелю "Чорне море" на Рішельєвській, 59.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, будівництво паркінгу почалося у 2008 році, а коли його звели лише тоді прокуратура звернулася з позовом до суду про демонтаж. Підкреслимо, що ДАБК видав дозвіл на реконструкцію двоповерхової частини готелю з надбудовою мансарди, тобто про будівництво чотириповерхового паркінгу не йшлося. При цьому його так і не ввели в експлуатацію, що тим не менш не заважає об'єкту функціонувати.

Проти даного будівництва виступали жителі сусідніх будинків, оскільки паркінг був побудований впритул до житлових будинків № 55 і № 57, які є пам'ятками архітектури, і повністю закрив сонячне світло у вікна квартир. Під час будівельних робіт мешканцям доводилося чути щодня шум, гуркіт, дихати пилом і отруйними випарами від будівельних матеріалів. Крім цього, будівництво паркінгу призвело до руйнування будинків-пам'яток архітектури: на стінах з'явилися тріщини, а в квартирах – вогкість.

В результаті суди по цій справі йдуть вже близько дев'яти років. Крапку у питанні має поставити Верховний суд, якщо готель "Чорне море" звернеться зі скаргою. Варто зазначити, що паркінг був самовільно побудований на міській землі без відповідного землевідведення, а також Мінкульт не видавав дозвіл на будівельні роботи в Центральному історичному ареалі Одеси.

Побудував паркінг екс-депутат Партії регіонів і радник Януковича Леонід Клімов. Антимонопольний комітет України дозволив ПАТ "Сбербанк" у 2018 році стати власником двох одеських готелів "Чорне море" – на Рішельєвській, 59 і Пантелеймонівської, 25. Клімов заборгував Сбербанку 43 мільйони доларів США і 45 млн гривень. Готелі, як і низка інших об'єктів нерухомості, виступали у кредитному договорі 2011 року в якості застави.

Згідно з даними YouControl, на сьогоднішній момент ПАТ "Туристично-виробнича фірма" Чорне Море "знаходиться в стані припинення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Шостий апеляційний адміністративний суд зобов'язав забудовника знести новобудову на вулиці Августина Волошина у Солом'янському районі Києва. Клубний будинок на Волошина звели на ділянці, на якій дозволена лише садибна забудова.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

179

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом