Колишньому головному архітектору Києва світить термін за об'єкт "Укрбуду"

Вищий антикорупційний суд розглядає справу щодо будівництва паркінгу замість басейну для дітей, звинуваченими яким проходять колишній головний архітектор Києва Сергій Целовальник і колишній керівник компанії "Укрбуд Девелопмент" Олег Майборода.

Як повідомляє "Київвлада", Майборода та Целовальник звинувачуються в рамках кримінального провадження, яке було відкрито ще 30 жовтня 2014 року.

В епіцентрі уваги правоохоронців ці особи опинилися внаслідок виявлених порушень під час будівництва житлового будинку по вул. Антоновича, 131. Йдеться про те, що замість басейну для спеціалізованої школи на цій землі було збудовано паркінг.

Так, на переконання слідства, вина Сергія Целовальника полягає в тому, що саме він видав містобудівні умови та обмеження, відповідно до яких забудовники – ТОВ "Невірос" та ТОВ "Укрбуд Девелопмент" – отримали можливість зводити на вказаній території саме будівлю для зберігання автомобілів замість об'єкту для оздоровлення дітей. При цьому, зазначають правоохоронці, будівництво басейну було передбачене цільовим призначенням земельної ділянки.

Водночас, за версією сторони обвинувачення, саме Олег Майборода схилив столичного чиновника до злочину. Зокрема, тепер уже ексдиректор ТОВ "Укрбуд Девелопмент" надав містобудівний розрахунок на таку забудову, уклав договір підряду на проведення проєктних робіт, отримав проєктну документацію, контролював роботи на будівельному майданчику, і завдяки цим та іншим діям компанія отримала прибуток.

Примітно, що у серпні 2023 року Целовальник та Майборода подали до ВАКС клопотання про звільнення їх від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням терміну давності та закриття у зв'язку з цим даного кримінального провадження. Свої вимоги обвинувачені пояснювали тим, що з моменту видачі згаданих вище МУО минуло понад 10 років, протягом яких їх можна було судити. Втім, 11 серпня 2023 року ВАКС відмовив їм у задоволенні таких клопотань.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, 2002 року Київрада передала земельні ділянки в центрі міста для будівництва житлового будинку з басейном для середньої школи №130. Втім, у 2013 році директор департаменту містобудування та архітектури КМДА, тоді головний архітектор Києва Сергій Целовальник, діючи на користь забудовника, видав містобуди, за якими замість басейну для школи побудували багаторівневий паркінг.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

212

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом