Київрада розірвала договір оренди з Міськжитлобудом, та лишила лазівки для суду

Київрада під час засідання, що відбулося 23 березня, підтримала проєкт рішення "Про відмову ТОВ "Будівельна компанія (БК) "Міськжитлобуд" у поновленні договору оренди земельної ділянки від 24 березня 2010 року №230 на вул. Цимбалів Яр, 31 у Голосіївському районі". Проте у забудовника через суд є виликі шанси продовжити договір оренди.

Як повідомляє "Київвлада", у документі йдеться про ділянку площею 1,5 гектара з цільовим призначенням "для будівництва та обслуговування житлової забудови". Ділянку орендувала компанія "Міськжитлобуд" 24 березня 2010 року терміном на 5 років, втім, у 2016-му забудовник через суд зміг продовжити термін оренди до 24 березня 2020 року.

У сьогоднішньому проєкті рішення йдеться, що Міськжитлобуд не виконує умови договору, проте інші причини, з яких компанії не продовжують термін оренди, не були вказані. На це звернуло увагу управління правового забезпечення діяльності Київради. Так, ще 11 листопада 2022 року юристи у своїх зауваженнях до документа написали, що він "містить лише загальні положення про підстави відмови". Примітно, що цей нюанс є підставою для оскарження рішення Київради в суді.

Відомо, що проти будівництва на вулиці Цимбалів Яр активно виступали у 2018 році місцеві жителі. За їхніми словами, черговий житловий комплекс у цій місцевості може сильно перевантажити район та створити проблеми із соціальною інфраструктурою. Тоді громада висунула вимогу про розірвання договору оренди, для чого група активістів зареєструвала у Київраді відповідний проєкт рішення у порядку місцевої ініціативи.

За даними порталу YouControl, бенефіціаром Міськжитлобуду є голова ради директорів Міжнародного аеропорту "Київ" Денис Костржевський. За деякими повідомленнями у ЗМІ, Костржевський – це колишній бізнес-партнер засновника "UFuture" Василя Хмельницького.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, на початку листопада 2021 року Держінспекції архітектури та містобудування відмовила у видачі дозволу на будівництво компанії Міськжитлобуд ЖК вул. Цимбалів Яр, 31 в Голосіївському районі Києва. Підстави відмови: ліцензія генерального підрядника (СС2) не відповідає класу наслідків об'єкта будівництва (СС3); технічні умови з водопостачання та водовідведення втратили свою силу; згідно з експертним висновком клас наслідків об'єкта будівництва СС2; відсутні проєктні рішення, передбачені п.4.1. ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель та споруд.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

144

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом