Київрада дозволила будувати висотку, проігнорувавши зауваження своїх юристів

Київрада змінила цільове призначення ділянки землі на Татарці у Шевченківському районі, дозволивши будувати там житлову висотку, при цьому заплющивши очі, що будівництво має здійснюватися в історичному ареалі міста.

Як повідомляє "Київвлада", 24 листопада депутати Київради без обговорень погодили зміну цільового призначення ділянки землі у Татарському провулку, 2 площею 0,1 га. Власницею землі є компанія "Арко Капітал". До ухваленого рішення Київради, це була присадибна ділянка, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку. Тепер міськрада дозволила будувати на цьому місці багатоквартирний будинок. У зв'язку із цими змінами нормативна грошова оцінка вказаної землі зросла з 3,9 млн гривень до 6,3 млн гривень.

Раніше ділянка перебувала у власності громади Києва, поки у вересні 2003 року столична влада не передала її у спільну пайову власність п'ятьом фізособам. Надалі, у березні 2006 року, цю землю викупив її нинішній власник – ТОВ "Арко Капітал".

Варто зазначити, що у правовому висновку зазначено, що згідно із містобудівним законодавством, не допускається передача у власність або користування земель комунальної власності, якщо така ділянка віднесена, зокрема, до земель історико-культурного призначення. Тим часом ТОВ "Арко Капітал" навіть прикріпило до проєкту землеустрою щодо зміни цільового призначення ділянки, яка була подана на затвердження столичної влади, листа Міністерства культури та інформаційної політики України, в якому зазначено, що ділянка у провулку Татарському, 2 розташована в історичному ареалі Києва .

Проте Київрада таки проігнорувала і лист Мінкульту, і зауваження своїх же юристів.

Про плани будівництва багатоквартирного будинку стало відомо ще 6 років тому. Проти нової висотки активно виступали жителі Татарки, однак, як бачимо, це не зупинило Київраду.

Освоювати цю землю планував ОК ЖБК "Половецький". У 2018 році саме цьому кооперативу Арко Капітал передав свою ділянку під забудову за договором суперфіцію і саме цей кооператив збирався отримати від Київради право оренди згаданої вище ділянки.

За даними порталу YouControl, ТОВ "Арко Капітал" та ОК ЖБК "Половецький" входять до орбіти забудовника Rise and Development.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, ще одне скандальне будівництво на Татарці – зведення ЖК Symbol. Через суд забудовник зміг скасувати низку обмежень у містобудах, аргументуючи тим, що історико-архітектурний опорний план не затверджено і компанія взагалі не повинна питати у Мінкульту дозволу на проведення робіт.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

86

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом