Невідомі хочуть демонтувати старовинний особняк у центрі Києва

У Києві загрожує демонтаж черговому старовинному особняку, розташованому недалеко від Печерської лаври, у Микільському провулку, 7.

Про це повідомив юрист Дмитро Перов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, ділянку огородили будівельним парканом, пригнали сюди техніку. Разом з тим тут відсутній інформаційний стенд, який вказує вид робіт і відповідального. Таким чином незрозуміло, хто здійснює демонтажні роботи.

"Чому відсутній відповідальний? А тому, що злочин є, а кого покарати - немає. Одним словом - демонтаж здійснюється групою невстановлених осіб", - написав юрист.

За його словами, у забудовника відсутнє узгодження Міністерства культури і інформаційної політики України на знищення фонової історичної забудови в Центральному історичному ареалі. Він також заявив, що були написані заяви в правоохоронні органи для відкриття кримінального провадження.

Краєзнавець Антон Короб в свою чергу зазначив, що Микільський провулок на Печерську є одним з найдавніших у Києві, що зберегли своє трасування. Він позначений ще на плані Києва архітектора Андрія Меленського 1803 року. З старої забудови залишилася одна визначна пам'ятка – триповерховий колишній прибутковий будинок початку XX століття, який звели у 1911-1912 роках. Проєктував споруду відомий архітектор Андрій Фердинанд Краусс.

Цей будинок є останнім історичним будинком у провулку, а також рідкісним зразком якісної архітектури у цьому районі. Однак ще 5 років тому його виключив Окружний адміністративний суд Києва з переліку пам'яток. За наявними даними, цей будинок вже не раз намагалися знести з 2016 року.

Варто також підкреслити, що на сайті архітектурного бюро Варивода є проєкт щодо будівництва дев'ятиповерхового клубного будинку за цією адресою.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Шостий апеляційний адміністративний суд виключив з Державного реєстру відразу п'ять пам'ятників архітектури, які входять до складу комплексу на вулиці Хорива, 2 у Подільському районі Києва. Так на їх місці незабаром можуть з'явитися нові об'єкти.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

110

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом