Зеленський таки підписав закон про захист інвесторів на ринку нерухомості

Глава держави Володимир Зеленський підписав закон "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому", спрямований на захист права інвесторів на нове житло.

Про це повідомила голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Олена Шуляк у своєму Телеграм-каналі.

За її словами, новий документ дозволить зробити український ринок нерухомості прозорішим, а українці, які вкладають особисті кошти у будівництво, отримають захист своїх інвестицій.

Так, закон зобов'язує реєструвати кожну майбутню квартиру у багатоквартирному будинку як окремий об'єкт майнових прав у реєстрі Мін'юсту. Крім того, забудовник не зможе продавати квартири без необхідних дозвільних документів та умов для добудови житла. Своєю чергою інвестор має право розірвати невигідний для нього договір із забудовником.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, депутати 15 серпня ухвалили у другому читанні законопроєкт №5091 про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому. Попри позитивні оцінки з боку представників влади, в експертному середовищі документ зазнав гострої критики. Зокрема, експерти зазначили, що цей законопроєкт не захистить інвесторів, але зробить безсмертним все незаконне будівництво, розпочате завдяки корупції під час землевідведення, видачі МУО та дозволів на будівництво. При цьому кожне резонансне будівництво перетвориться на нескінченне суспільне протистояння, тоді як держава де-юре визнає правоту обох сторін і ніяк не зможе вплинути на ситуацію, бо сама позбавила себе такого права.

"Куди веде дорога вистелена добрими намірами загальновідомо... За фактом, як і раніше, маємо черговий шматок "клаптикової ковдри" правового регулювання містобудівної діяльності замість повноцінного Містобудівного Кодексу", - прокоментував закон СЕО НЕРУХОМІ Денис Петров.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

100

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом