Зеленський підписав Закон про компенсації за пошкоджене житло

Глава держави Володимир Зеленський підписав Закон України, який запускає механізми компенсацій за знищене чи пошкоджене житло під час російської агресії.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку громад, регіонів та інфраструктури.

Зокрема, новий документ визначає перелік одержувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, його види, механізм оцінки та ухвалення рішення про надання, а також можливості її використання для отримання нового житла.

Розраховувати на компенсації можуть власники квартир, приватних будинків, інших житлових приміщень, замовників будівництва, члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього. Також право на компенсацію мають ОСББ, що управляють, ЖБК. Це стосується поновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Щоб отримати компенсації, потрібно подати заяву на компенсацію через Дію, ЦНАП, органи соцзахисту чи нотаріуса. Розмір компенсації вираховуватиметься відповідно до спеціальної методики, яку розробляє уряд. Зокрема, особи, чиє житло було зруйновано, отримають житловий сертифікат, який відображатиме суму компенсації, і протягом 5 років зможуть його використати для придбання нового житла.

Наразі уряд розробляє алгоритм компенсації для осіб, житло яких було пошкоджено. Зазначимо, що відновлення пошкодженого та зруйнованого житла є одним із основних напрямків діяльності нещодавно створеного Держагентства з відновлення та розвитку інфраструктури України.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, Верховна Рада 23 лютого ухвалила в цілому законопроєкт №7198 про створення держреєстру пошкодженого та зруйнованого внаслідок збройного вторгнення росії в Україну житла, та порядок компенсації за нього.

Згідно з документом, компенсації надаватимуться виключно за пошкоджену або зруйновану з 24 лютого 2022 житлову нерухомість. Закон не поширюється на об'єкти, які на дату введення військового стану перебували на тимчасово окупованих територіях.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

121

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом