Запрацював реєстр нерухомості, що будується

В Україні запрацював механізм реєстрації спеціальних майнових прав на об'єкти нерухомості, що створюються в майбутньому. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Зокрема новий розділ "Спеціальне майнове право" запрацював у реєстрі будівельної діяльності. До нього вносять дані про майбутні об'єкти нерухомості (квартири, що будуються), як цього вимагає закон України "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть побудовані в майбутньому".

Тобто тепер інвестори в новобудови можуть самостійно перевірити майбутні об'єкти нерухомості та об'єкти незавершеного будівництва та отримати про них необхідну інформацію.

Поки що в цьому розділі можна переглянути:

  • відомості про визначення гарантійної частки та розподіл прав;
  • заяви про реєстрацію майнового права у Державному реєстрі прав на нерухоме майно;
  • договори щодо організації та фінансування будівництва.

Впровадження реєстру – черговий етап містобудівної реформи та цифровізації будівельної сфери, попередніми кроками якої були створення ДІАМ, Єдиній державній електронній системі будівництва (ЄДЕСБ) та резонансний законопроєкт 5655.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, у Державному реєстрі речових прав наприкінці минулого місяця з'явилися перші записи про нерухомість, яка знаходиться на етапі будівництва або буде збудована.

Щоб зареєструвати спеціальні майнові права у держреєстрі, забудовник має створити документи у ЄДЕСБ.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

487

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом