Забудовникам хочуть заборонити продаж частини квартир до введення будинку в експлуатацію

2 хв

В Україні забудовникам хочуть заборонити продавати від 5% до 10% квартир до введення новобудови в експлуатацію.

Відповідний проєкт постанови Кабміну оприлюднило у середу, 9 листопада, Міністерство економіки.

Зокрема, проєкт постанови передбачає встановлення мінімального розміру гарантійної частки будівництва об'єктів нерухомого майна у відсотковому відношенні до сукупної (загальної) площі майбутніх об'єктів нерухомості в окремому об'єкті незавершеного будівництва (черги/пускового комплексу) відповідно до проєктної документації на будівництво у розмірі 10% (для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова) та 5% (для інших населених пунктів).

Тобто, фактично, йдеться про кількість квартир, які забудовники не зможуть продати до введення будинку в експлуатацію. Мета запровадження гарантійної частки – це гарантування добудови об'єкта іншими особами, у тому числі внаслідок банкрутства або фінансової неспроможності замовника/девелопера будівництва.

Юристи порталу НЕРУХОМІ зазначають, що відсутність визначеності розміру гарантійної частки унеможливлює реєстрацію обтяження речових прав на майбутні об'єкти нерухомості, включені до гарантійної частки, а отже, можливість продажу житлових та комерційних приміщень на первинному ринку для об'єктів, які отримали дозвіл після 10 жовтня 2022 року.

Зазначений проєкт постанови розроблено на виконання ухваленого Верховною Радою закону про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому. Документ здійснив ґрунтовне реформування містобудівної сфери, змінивши статус учасників будівництва та ввів нові правила на первинному ринку нерухомості.

Одним із механізму захисту прав інвесторів у будівництво (а згідно з новим законодавством – власників спеціального майнового права) стало запровадження гарантійної частки будівництва.

Як нагадують експерти, раніше забудовники жваво обговорювали можливий розмір гарантійної частки та її вплив на будівельний бізнес: з моменту озвучування ідеї запровадження такого обтяження озвучувалися цифри від 10 до 30%.

Крім того, для реалізації норм закону також необхідне приведення у відповідність програмного забезпечення Держреєстру прав на нерухоме майно та Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Вихід на ринок нових об'єктів законодавчо заблокований, що в умовах воєнного стану та падіння ринку нерухомості, не відчувається учасниками будівельного ринку.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, депутати 15 серпня ухвалили у другому читанні законопроєкт №5091 про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому. Попри позитивні оцінки з боку представників влади, в експертному середовищі документ зазнав гострої критики.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

140

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом