У Раду внесли черговий законопроєкт, який лобіює інтереси забудовників

Внесений нещодавно до Верховної Ради законопроєкт №8202 про публічні закупівлі дозволить забудовникам протягом півроку змінювати умови тендерів, що зрештою призведе до розкрадання державного бюджету.

Про це в інтерв'ю одного із українських телеканалів заявив позафракційний народний депутат Дмитро Разумков.

За його словами, продовженням "серіалу" про реформу містобудування став законопроєкт №8202 про публічні закупівлі. "Спочатку ми дозволимо будувати де завгодно, а потім розірвемо бюджет країни, що воює. Під всю цю історію почнуть будувати житло для тимчасово переміщених осіб, згодом будуть закладати подвійний тариф, щоб на цьому заробити", - зазначив нардеп.

Він наголосив, що співавтором як скандального законопроєкту №5655 про містобудівну реформу, так і законопроєкту №8202 є голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк.

Суть законопроєкту №8202 полягає в наступному: дозволити замовникам змінювати умови договорів про закупівлю робіт та послуг із поточного ремонту (будівництва) через півроку після укладення самої угоди. А саме це дасть змогу їм підвищувати ціну будівельних договорів, за умови, що це підвищення документально схвалить експертна організація відповідно до законодавства. У пояснювальній записці йдеться про те, що це необхідно для полегшення життя замовникам в ситуації, коли зростають ціни на будівельні матеріали.

Як пишуть " Наші гроші ", єдине, що потрібне для розгону цін за цією схемою – наявність "зрозумілої" експертної організації. "І треба ж такому статися! Тиждень тому Верховна Рада проголосувала за законопроєкт Олени Шуляк щодо створення нових правил гри для експертних організацій. Як уже повідомлялося, ці правила призведуть до встановлення контролю за будівельним ринком з боку організацій, чиє керівництво має спільні патенти на атестацію експертів", - зазначили автори статті, додавши, що йдеться саме про законопроєкт №5655.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, парламент 13 грудня підтримав у другому читанні законопроект №5655, який запускає реформу містобудівної галузі. Документ ініціювала голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк. Його підтримали практично мінімально необхідна кількість народних депутатів – 228 (за 226 необхідних голосах).

Як відомо, документ викликав великий опір у суспільстві. Серед численних зауважень було зазначено, що законопроєкт передбачає передачу функції держави та місцевого самоврядування підприємницьким структурам, що ставить одних суб'єктів господарювання у привілейоване становище по відношенню до інших. Зазначалося також, що законопроєкт приймається для великих забудовників, сам же документ рясніє корупціогенними ризиками.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

81

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом