У Національному союзі архітекторів України проходять обшуки

Правоохоронці прийшли в середу, 16 листопада, з обшуками до офісу Національної спілки архітекторів України.

Про це написала заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Ганна Кірій на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, на проведення обшуків приїхали "цілі два майори і один лейтенант СБУ". "Очевидно, такі важливі люди під час війни мають кошмарити професійну Національну спілку, а не шукати російських диверсантів", - наголосила вона.

Кирій не виключає, що обшуки можуть бути пов'язані з критикою влади щодо законопроєкту № 5655 про реформу містобудування. У правоохоронних органах у свою чергу поки що не повідомили про цілі обшуку і ніяк їх не прокоментували. У НСАУ розповіли, що під час обшуку вилучали офісну техніку та комп'ютери.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, минулого року, 16 листопада відбулася всеукраїнська акція протесту архітекторів "За справжню містобудівну реформу". Мітингувальники вимагали не допустити ухвалення законопроєкту №5655, який "знищує архітекторів як професію".

За словами мітингувальників, даний законопроєкт – це зневага до їхньої професії, він порушує принципи відносин між архітектором і замовником проєкту, що складалися десятиліттями, і загрожує поняттю авторського права. Крім того, зазначається, що законопроєкт пропонує повернути із радянської практики поняття типових проєктів. Це дасть можливість замовникам штампувати схожі будинки в будь-якій кількості без будь-яких погоджень та контролю з боку архітекторів.

Законопроєкт також піддався критиці й з боку влади Львова. Зокрема, Львівська міськрада звернулася до Верховної Ради з проханням утриматися від ухвалення у другому читанні законопроєкту №5655, оскільки він створює загрозу децентралізації та несе додаткові корупційні ризики.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності у липні 2021 року.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

75

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом