У Львівській міськраді назвали ризики законопроєкту №5655

Законопроєкт №5655 про містобудівну реформу є корупціогенним і приймається для забудовників.

Про це написав заступник мера Львова з питань містобудування Любомир Зубач на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, документ дасть старт для максимально швидкої безконтрольної забудови. Тому його лобіюють великі забудовники.

"Щоб зрозуміти, кому це вигідно, потрібно подивитися, хто все це підтримує. Асоціація міст України та Національна спілка архітекторів України – категорично проти! Натомість спільним хором "за" всі асоціації забудовників", - написав чиновник.

Він додав, що законопроєкт несе загрозу децентралізації, що обмежує права місцевого самоврядування. Забудовники отримають можливість створювати свої ж приватні контролюючі органи, які контролюватимуть будівництво та виявлятимуть порушення вимог містобудівного законодавства.

"Але найцинізмом є те, що роблять це під прапором боротьби з корупцією. Насправді ж це відвертий обман і жахлива маніпуляція. Хоча б тому, що Національне агентство боротьби з корупцією визнало цей законопроєкт корупціогенним", - заявив заступник мера.

Як відомо, законопроєкт №5655 пройшов профільний комітет ВР і на четвер заплановано його винесення до сесійної зали для розгляду в другому читанні. Раніше заступник голови містобудівного комітету Олена Шуляк заявляла, що законопроєкт №5655, який запустив реформу у будівельній галузі, дозволить реалізувати відновлення України після перемоги з урахуванням найкращого міжнародного досвіду та без корупційних ризиків.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, Шуляк також заявляла, що їй незрозумілі протести архітекторів проти ухвалення цього законопроєкту. "Чому введенням в експлуатацію не можуть займатися акредитовані Мінрегіоном приватні компанії із сертифікованими фахівцями у штаті? Невже чиновники краще знаються на технічних питаннях? Очевидно, що ні", - зазначила тоді депутатка.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

62

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом