Рада звільнила власників зруйнованого житла від сплати податку

Верховна Рада ухвалила загалом законопроект №7632 про звільнення від сплати податку на нерухомість власників житла, яке було зруйноване через агресію російських окупантів.

Підтримав документ 281 народний депутат.

Зокрема, документ звільняє від плати за землю фіз та юросіб, якщо ця ділянка розташована на території активних бойових дій або в окупації. Як заявив заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк, з 2023 року пільга діятиме до останнього числа місяця, у якому завершено активні бойові дії чи окупація.

Також, як зазначається на сайті парламенту, новий законопроєкт має врегулювати механізм адміністрування пільг щодо плати за землю, мінімального податкового зобов'язання та єдиного податку 4 групи для земель, які перебувають у консервації земель або засмічених вибухонебезпечними предметами через отримання відповідних даних через Держкадастр. Документ створив механізм надання пільг для зруйнованої або потребуючої капітального ремонту нерухомості на підставі даних Держреєстру майна, пошкодженого або знищеного агресорами з російської федерації.

Співавтор документа нардеп Олена Шуляк додала, що факт руйнування має бути підтверджений актом огляду об'єкта, складеного ДСНС або його територіальним органом, або органом місцевого самоврядування.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, законопроект №7632 зареєстрували у Верховній Раді України у серпні 2022 року. Раніше податок на нерухомість нараховувався на підставі даних держреєстру. Однак те, що об'єкт може бути зруйнований, не враховувалося. А зміна даних реєстру затягувалася тривалий термін.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

113

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом