Рада змінила оподаткування операцій на первинному ринку нерухомості


Верховна Рада 273 голосами у вівторок, 20 вересня, ухвалила в цілому законопроєкт №7683, який, на думку авторів, має зменшити податкове навантаження під час продажу нової нерухомості та загалом зробити ринок прозорішим.

Про це розповіла ініціаторка законопроєкту, голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк.

За її словами, цей документ продовжує розпочату владою реформу містобудівної галузі, пов'язаний із ухваленим раніше законопроєктом №5091 про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому.

"Ми створюємо умови для збільшення обсягу будівництва та полегшення доступу до нового житла. Це особливо важливо в умовах російської агресії, коли мільйони українців втратили свої домівки", - прокоментувала проєкт закону нардепка Шуляк.

Вона вважає, що документ наведе лад у будівельній сфері, легалізує торгівлю майбутніми об'єктами нерухомості, дозволить уникнути шахрайств із ПДВ.

"Продаж нерухомості, у тому числі недобудованої, звільняється від сплати ПДФО, якщо майнове право на неї зареєстровано на користь покупця і за неї сплачено хоча б частково. Крім того, ПДФО сплачується виключно за різницею між сумами купівлі та продажу нерухомості", - розповіла Шуляк, додавши, що законопроєкт включає до переліку операцій з "першого постачання житла" купівлю-продаж неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості. А податок із забудовників та девелоперів стягується лише за наявності доходу.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше голова Асоціації ріелторів України Юрій Піта, коментуючи цей документ, зазначив, що він по суті прирівнює первинний та вторинний ринки шляхом введення оподаткування фізосіб, і тепер всі продажі (з погляду оподаткування) проходитимуть за принципом вторинного ринку. Раніше купівля первинної нерухомості на етапі будівництва з метою перепродажу не обкладалася податками, зараз це оподатковуватиметься ПДФО за тим самим принципом, що і вторинний ринок.

В експертному середовищі вважають, що останні прийняті законопроєкти про захист інвесторів на будівельному ринку в рамках реформи мають переважно лише декларативний характер, докорінно не змінюючи картини.

На думку експертів, одним із варіантів реальної реформи було б запровадження ескроу-рахунків, коли інвестор довіряє свої гроші банку, який фінансує будівництво того чи іншого об'єкта. У разі проблем у будівельній компанії банк може знайти іншу. Це відразу прибере протистояння між недобросовісними забудовниками та ошуканими інвесторами.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

121

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом