НБУ запропонував Кабміну спосіб, як здешевити іпотеку

Кабінет міністрів може ввести часткову компенсацію відсоткової ставки за іпотекою. Відповідну пропозицію уряду зробив Національний банк України, повідомили у пресслужбі регулятора.

"Для більшої частини позичальників, зокрема для молодих сімей без довгої позитивної кредитної історії, кредити за ставкою у 10% все ще не завжди доступні, хоча вони вже є на ринку... Пропоновані НБУ заходи передбачають часткову компенсацію відсоткової ставки за іпотечними кредитами або часткове покриття державою кредитних ризиків банків", – зазначено у повідомленні.

У НБУ уточнили, що іпотеку під 10% банки частіше пропонують старим клієнтам з високим рівнем надійності, який визначається внутрішніми методиками банків.

"Потрібно розуміти, що через високі ризики банки неохоче йдуть в цей сегмент", – пояснила прес-служба.

У повідомленні зазначено, що механізм застосування програми для активізації іпотечного кредитування повинен передбачати достатньо заходів щодо мінімізації ризиків для фінансової стабільності, оскільки залишаються актуальними проблеми наявності "прогалин" на ринку нерухомості у частині захисту прав інвесторів і кредиторів.

Водночас така програма могла б дати додатковий імпульс зниження вартості іпотеки до більш доступного рівня, додали в пресслужбі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, до Державного бюджету України планують внести зміни для розширення програми іпотеки для громадян, заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

71

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом