НБУ радить заздалегідь готуватися до скасування дії мораторію за валютною іпотекою

Позичальникам валютної іпотеки вже зараз слід підготуватися до завершення дії мораторію і приступати до переговорів з банками. Про це повідомили в пресслужбі Нацбанку.

Як зазначає регулятор, не слід чекати квітня 2021 року, аби потім вирішити проблеми з валютною іпотекою. У НБУ запевняють, що з фінустановами завжди можна домовитися про реструктуризацію боргів вже сьогодні, при цьому банки рідко йдуть на стягнення застави, вважаючи за краще всі питання вирішувати максимально мирним шляхом.

Наприклад, в Нацбанку вважають, що умови реструктуризації можуть передбачати прощення частини боргу і скасування будь-яких штрафів або пені. При цьому погашення залишку кредиту буде відбуватися відповідно до ринкової вартості житла.

У НБУ впевнені, що припинення дії мораторію благополучно позначиться як на фінансовому стані банків, так і на розвитку ринку в цілому: будуть активніше видаватися кредити, при цьому є великий шанс, що ставка за іпотекою буде знижена.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, глава держави Володимир Зеленський підписав закон про продовження мораторію щодо стягнення за валютною іпотекою. Мораторій продовжено до 21 квітня 2021 року. Також він забороняє примусове стягнення майна, якщо позичальник постійно проживає в ньому або це об'єкт незавершеного будівництва житла.

Крім того, забороняється стягнення за договорами іпотеки з осіб, які мають зобов'язання за валютними кредитами. Також банки не можуть відступати на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

65

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом