НАЗК виявило корупційні ризики в законопроєкті про реалізацію майна

НАЗК виявило корупціогенні фактори в законопроєкті № 2555 щодо забезпечення прозорості реалізації майна.

Як повідомляє "Ліга антітраста", на думку авторів документа законопроєкт мав вирішити низку проблемних питань у сфері реалізації майна та майнових прав. Це земельна сфера, майно боржників, ліквідованих банків, об'єктів приватизації, а також майно, яке реалізується в рамках виконавчого провадження.

Автори проєкту вважають, що необхідно захистити інформацію в електронній торговій системі, яка використовується для реалізації майна, закріпити на рівні закону розміри платежів, що стягуються з учасників і граничні розміри винагороди оператора електронного торгової системи, встановити відповідальність за порушення порядку підготовки та проведення електронних торгів.

Водночас Національне агентство з попередження корупції виявило в ньому корупціогенні фактори, а саме: організатор аукціону з продажу державної та комунальної землі наділяється дискреційними повноваженнями щодо вибору механізму продажу земельних ділянок.

Законопроєкт передбачає, що продаж земельних ділянок здійснюється як на звичайних аукціонах, так і на електронних. Проте яким чином буде обиратися той чи інший вид аукціону не відомо, що створює умови для поширення корупційних практик.

Також в НАЗК вважають, що не врегульовано механізм створення електронної торгової системи і не визначено особу, якій будуть належати майнові права інтелектуальної власності на програмне забезпечення системи продажу державної та комунальної землі і майна боржників.

При цьому відсутні чіткі критерії та механізм відбору оператора електронної системи і оператора електронного майданчика для продажу державної або комунальної землі, продажу майна боржників і реалізації майна, на яке звернено стягнення.

Покласти повноваження контролю за організаторами і операторами електронних торгів пропонується на спеціальну комісію. Однак не визначені подальші дії комісії в разі виявлення порушень. Як зазначає НАЗК всі ці нюанси роблять неможливим прийняття законопроєкту.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Україні збираються змінити правила продажу арештованого майна, в тому числі іпотечного. Відповідний законопроєкт був зареєстрований у парламенті. Документ виключає процедуру реалізації за фіксованою ціною, визначає порядок проведення електронних аукціонів Кабміном за поданням центрального органу виконавчої влади.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

67

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом