На якому поверсі краще купувати квартиру

5 хв

Коли настає відповідальний момент придбання квартири, важливим етапом буде вибрати, на якому поверсі краще жити. Природно, у кожної людини є власні вподобання, засновані на особистих переконаннях про комфорт проживання на тій чи іншій висоті над землею. Хтось не любить перші поверхи за гул з вулиці, хтось ні за що не оселиться на найвищому через забобони про протікання даху. Шум, краєвид з вікна – критеріїв оцінювання поверхів дуже багато, на будь-який смак і колір.

На що слід звернути особливу увагу при виборі поверху свого майбутнього житла – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Перший і останній поверх

Недоліки квартири на першому поверсі досить очевидні. Одна з основних і найбільших проблем такого розташування – безпека. Квартири на першому поверсі дуже доступні для злодіїв, придбання охоронної сигналізації не всім по кишені, а решітки на вікнах позбавляють житло усілякого затишку і створюють враження лікарні або, що ще гірше, в'язниці. Низьке розташування вікон передбачає можливість кожного перехожого заглянути всередину, а щоб цього не відбувалося, потрібно завжди тримати штори або жалюзі закритими. Таким чином, кількість природного денного сонячного світла в квартирі зводиться практично до нуля.

Проживання на першому поверсі також загрожує неприємними запахами з вулиці або підвалу будинку, постійним шумом з двору і під'їзду та можливістю появи комах і гризунів. В таких квартирах зазвичай дуже підвищена вологість і навіть вогкість. Не настільки проблемний недолік в квартирі на першому поверсі – відсутність гарного краєвиду з вікна.

З іншого боку, у такого низького розташування є низка плюсів. Перший поверх ідеально підійде для людей з обмеженими фізичними можливостями та людей похилого віку. Такі квартири зазвичай коштують на 10-15% нижче, ніж такі ж, але на більш високих поверхах. При здачі житлоплощі в короткострокову або довгострокову оренду поверх відіграє меншу роль, ніж розташування самого будинку, так що в такому разі знижка під час покупки дозволить більше заробити в майбутньому.

Економити можна також на послугах вантажників при переїзді, на зборах за ліфт. З першого поверху найпростіше евакуюватися в разі пожежної тривоги.

У разі, якщо квартира знаходиться в новобудові, на нижньому поверсі найчастіше знаходяться магазини. Тоді першим поверхом вважається, по суті, другий. Ряд недоліків зникає, а й на хорошу знижку розраховувати не варто.

Квартиру на останньому поверсі варто також розглядати виключно в разі покупки житлоплощі в новобудові. У старих будинках може протікати дах, сильно нагріватися влітку і помітно підвищувати температуру в квартирі, що несе за собою додаткові витрати на покупку кондиціонера. Якщо в сім'ї є маломобільні громадяни, розглядати таку покупку не варто – будь-яка поломка ліфта сильно ускладнить життя. Квартира на останньому поверсі новобудови позбавлена майже всіх цих мінусів, але все ж залишається можлива проблема з ліфтом.

Якщо в будинку є технічний поверх, несподівані ремонтні роботи можуть потривожити спокій мешканців, що живуть на останньому поверсі. Це рідкість, але пам'ятати про таку можливість варто.

Залежно від типу водопостачання в будинку, знизу або зверху, натиск і чистота проточної води в квартирах на першому і останньому поверхах може бути не найвищої якості.

Середні поверхи (3-9)

Середні поверхи – найпопулярніші, і на це є свої причини. У них немає майже всіх тих недоліків, що були описані вище. З вікон зазвичай відкривається гарний краєвид, що позитивно впливає на психологічний комфорт людини, вихлопні гази і неприємні запахи з вулиці майже не долітають до квартири, повітря чистіше і більше природного денного світла потрапляє через вікна.

Завдяки своїй популярності, квартири на середніх поверхах стають привабливішими з боку інвестицій. Таку житлоплощу буде набагато легше і швидше здати в оренду або продати в майбутньому, якщо необхідність в квартирі зникне.

Головним мінусом залишається, звичайно, певна залежність від роботи ліфта. У разі його відключення на рівні 3-5 поверхів піший спуск або підйом не стане проблемою. Правда, на 6-9 поверхах це вже стає важче. Але тут вже кожна людина вирішує сама за своїми можливостями. Тому розмірковуючи, на якому поверсі краще жити в багатоповерхівці, середні поверхи будуть найбільш оптимальним рішенням.

Верхні поверхи (10-16+)

Квартири на верхніх поверхах завжди приваблювали людей за рахунок прекрасних краєвидів з вікон, чистого повітря і великої кількості природного денного світла. Залежно висоти самого будинку залишається або зникає проблема гулу машин, який чутно до висоти в п'ятдесят метрів. У новобудовах технічні комунікації часто знаходяться під дахом, тому на верхніх поверхах і взимку тепліше, і натиск води краще. Крім того, туди рідко долітають комахи, так що комарів влітку або хрущів навесні можна не боятися і спокійно відкривати вікна.

У сучасних будинках забудовники на верхніх поверхах часто розташовуюють пентхауси і великі квартири з панорамними вікнами. Це обумовлено всіма плюсами високого розташування, але також автоматично піднімає ціни на житлову площу, розташовану на верхніх рівнях будинків.

Квартири високо над землею, однак, підходять далеко не всім. За даними багатьох досліджень більше третини людей спостерігаючи чудові краєвиди з великої висоти відчувають не захоплення, а запаморочення і тривогу. Панорамні вікна часто ще більше підсилюють це відчуття. Найбільш тривожні мешканці на верхніх поверхах починають прислухатися до будь-якого найтихішого і незначного звуку, побоюючись будь-якого шереху.

При покупці квартири на верхніх поверхах необхідно тверезо і дуже серйозно оцінити можливості пожежної безпеки. При тривозі з таких осель довше і важче за все вибратися. Для спокою і безпеки необхідно віддавати перевагу будинкам з розвиненою системою пожежної евакуації.

Головний недолік верхні поверхи ділять із середніми – залежність від ліфта. Великою проблемою стає доставка важких вантажів, а час очікування ліфта може виходити за всі розумні рамки в години пік, особливо якщо з декількох працює тільки один. У разі ж повного відключення ліфтів можна влаштувати собі незаплановане тренування на ноги, добираючись вгору або вниз на своїх двох, що також слід враховувати при покупці.

Який же поверх вибрати

Отже, на якому поверсі краще купувати квартиру? Як бачимо, у житла на кожному з поверхів є свої особливості.

Нижні відмінно підійдуть пенсіонерам та маломобільних людям, зазвичай їх можна купити з хорошою знижкою.

Середні – найпопулярніший і оптимальний варіант практично для будь-якої людини. Більше світла, менше шуму і вихлопних газів роблять квартири на середніх поверхах також і привабливою інвестицією.

Любителям гарних краєвидів і чистого повітря ідеально підійдуть квартири на верхніх поверхах. Якщо дозволяють фінанси, можна обзавестися і великою квартирою з панорамними вікнами на верхівці новобудови.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

822

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом