На Манхеттені добудовують найвищий житловий хмарочос у США. Фото

В цьому році у Нью-Йорку на Манхеттені збираються добудувати хмарочос Central Park Tower, який має стати найвищим житловим будинком у США.

Як повідомляє Forbes, розташовуватися висотка буде на 57-й вулиці, недалеко від знаменитих Бродвею та Карнегі-холу. Висота будинку – 472 метра, тому мешканці на останніх поверхах зможуть бачити біля своїх вікон гелікоптери, що пролітають повз.

Середня вартість квадратного метра в апартаментах перевищує 35 тисяч доларів, а за житло тут доведеться заплатити від 7 млн доларів. П'ятикімнатні квартири продаються по 65 млн доларів, а пентхаус оцінили у 95 млн доларів. Для майбутніх мешканців будуть доступні сад, свій ресторан і басейн. Перші сім поверхів займе люксовий універмаг Nordstorm, який вклався у будівництво.

Над проєктом працювали архітектори з бюро Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, а девелопером виступила компанія Extell Development. Починаючи з 2005-го року Extell викуповувала у центрі міста старі будівлі, щоб на їх місці згодом звести хмарочос. Обійшлося це компанії у 67 млн доларів. Варто зазначити, що частину фасаду зберегли в тому ж вигляді, в якому вона була до початку будівництва хмарочоса. Сам фасад входить в особливий список архітектурної спадщини міста.

Крім того, забудовнику довелося викуповувати "право на повітря" у Ліги студентів, яка розташовується по сусідству. Коштувало це додаткових 60 млн доларів. Однак не всі учасники Ліги були підтримували це висотне будівництво, суди тривали до 2016 року, які, втім, закінчилися на користь Extell Development. Загальна вартість будівництва перевищила 3 млрд доларів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Нью-Йорку планують також побудувати хмарочос, висотою понад 700 метрів, він буде складатися з 160 поверхів. При цьому творці хочуть зробити проєкт максимально енергоефективним: тут будуть встановлені спеціальні турбіни для вітру і фотоелектричні фасади.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

163

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом