На компенсації за зруйноване житло на Київщині претендують 55 тисяч українців

На Київщині понад 55 тисяч українців подали заяви про компенсації за зруйноване житло російськими окупантами.

Відповідні дані надала голова депутатської фракції "Слуга народу" Олена Шуляк.

Так, за її словами, кількість заяв на компенсацію склала 55 102, а загальна площа зруйнованого житла – 4,5 млн квадратних метрів. Найбільше заяв оформили жителі Ірпеня (20 816) та Бучі (4116). Жителі Гостомелю подали 520 заяв, у Ворзелі ухвалили 41 заяву.

"У будь-якому випадку, компенсацію отримають усі без винятку власники пошкодженого та знищеного житла. Президент уже підписав законопроєкт №7198 про компенсації, тому перші виплати можливі вже з травня. Так, з моменту надходження заяви на компенсацію до моменту, коли людині випишуть житловий сертифікат, повинен пройти не більше ніж 30 днів", - зазначила депутат.

Вона нагадала, що подати заяву на компенсацію можна через застосунок "Дія", ЦНАПи та нотаріусів. У майбутньому до цього процесу планують залучити Центри соцзахисту.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, президент Володимир Зеленський підписав Закон України, який запускає механізми компенсацій за знищене чи пошкоджене житло під час російської агресії.

Розраховувати на компенсації можуть власники квартир, приватних будинків, інших житлових приміщень, замовників будівництва, члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього. Також право на компенсацію мають ОСББ, ЖБК. 

Згідно з документом, компенсації надаватимуться виключно за пошкоджену або зруйновану з 24 лютого 2022 житлову нерухомість. Закон не поширюється на об'єкти, які на дату введення військового стану перебували на тимчасово окупованих територіях.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

164

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом