На Київщині забудовник знищує старовинне городище

1 хв

Біля села Іванковичі у Київській області приватна компанія хоче забудувати старовинне Велике Ходосівське городище, вік якого перевищує 3500 років. Воно має статус національної пам'ятки, повідомила пресслужба Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

Йдеться про городище, що розташоване в Обухівському районі Київської області. Воно належить до ранньої залізної доби, це — одна з трьох пам'яток лісостепу України та має національне значення. 

Його частиною є високий вал площею 8 га та висотою близько 4 м. Нещодавно поруч із північною частиною валу приватна компанія почала зводити котеджне містечко. Майданчик забудовник обніс парканом і для будівництва дороги зрізав частину валу.

Представники КЕКЦ звернулись до Офісу генпрокурора, щоб правоохоронці провели розслідування та притягнути до відповідальності винних у знищенні пам'ятки культури. Також у КЕКЦ додали, що Феодосіївська сільська рада сповільнює створення заказника для охорони валу, адже за відповідним клопотанням до неї звертались ще у 2020 році.

Нагадаємо, що у 2008 році на південну частину оборонного валу (понад 13 га) незаконно оформили право приватної власності. За позовом Офісу Генерального прокурора ці землі повернули державі у 2023 році.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, також досі тривають спроби зберегти від забудови Китаївське городище. В травні цього року Міністерство культури та інформаційної політики запропонувало створити заповідник, куди ввійде територія Китаївського городища в Києві.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

929

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом