Як зберегти від забудови Китаївське городище

1 хв

Міністерство культури та інформаційної політики запропонувало створити заповідник, куди ввійде територія Китаївського городища в Києві, щоб зберегти історичну місцевість від забудови. Про це повідомила пресслужба МКІП.

7 травня, т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв проводив прийом громадян, на якому порушили питання незаконної забудови Китаєва. Це історична місцевість в Києві біля Національного парку "Голосіївський".

"Сьогодні йдеться не тільки про збереження історичного місця в Києві — Китаєва, а й про необхідність його облаштування для людей", — зазначив Ростислав Карандєєв.

Він запропонував створити заповідник, щоб зберегти місцевість від незаконної забудови та продовжити археологічні дослідження цієї території. Нагадаємо, що 15 травня відбудеться судове засідання щодо забудови Китаївського городища.

З 2009 року Китаїв — пам'ятка національного значення. Там археологи знайшли більше ніж 1000 артефактів, від часів зарубинецького періоду до Київської Русі. Також на цій території розташовані об’єкти ІХ-ХІІІ століття: городище, курганний могильник, залишки фортифікаційних споруд, трипільська кераміка та житла часів Київської Русі з глиняними печами. 

У лютому цього року Господарський суд Києва передав під забудову "Китаївське городище та курганний могильник". На ділянці площею 4,76 га планують побудувати ЖК, ТРЦ, офісні центри та паркінг.

В Офісі генерального прокурора вимагали скасування передачі пам'ятки для будівництва, оскільки Китаївське городище не підлягає відчуженню. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, навесні цього року кияни почали збирати підписи під петицією для збереження пам'ятки археології. Вона набрала необхідну кількість голосів. Зараз її має розглянути Київська міська рада. Авторка петиції Марина Коваленко запропонувала розширити межі Національного природного парку “Голосіївський” на територію Китаївського археологічного комплексу включно з урочищами Самбурки та Болгарське. 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

197

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом