Міста-привиди, які так і не змогли заселити людьми. Фото

Будівництво – одна з найризикованіших галузей з боку фінансового питання, і на перший погляд успішні проєкти нерідко виявляються провальними. Представляємо п'ятірку міст, які були побудовані з нуля, але в силу певних причин там так і лишились незаселеними.

Кангбаші, Китай

Це одне з найбільших міст-привидів на планеті. Незважаючи на те, що щільність міст в Піднебесній одна з найвищих у світі, тут зустрічаються порожні населені пункти. Кангбаші один з них.

Він розташований в окрузі Ордос (внутрішня Монголія). Регіон славиться багатими покладами вугілля, тому будівництво шахтарського міста здавалося тут доцільним. На цьому місці звели тисячі будинків, у тому числі об'єктів супутньої соціальної та культурної інфраструктури: театри, школи, лікарні, аеропорт та інше.

Будівництво почалось з 2001 року, але в період кризи багато забудовників не змогли закінчити. І сьогодні тут проживає лише близько 2% від запланованої кількості жителів.

Сіруенья, Іспанія

На початку 2000-х на околиці села Сіруенья збиралися побудувати місто на 10 тисяч осіб. Тут звели понад сотню різних котеджів, ресторани, гольф-клуб. Але через кризу 2008 року його також не встигли довести до розуму. На сьогоднішній день там проживає близько сотні людей, проте всі інфраструктурні об'єкти функціонують.

Кіламба, Ангола

Місто Кіламба це передвиборча обіцянка президента Жозе Едуарду душ Сантуша вирішити житлове питання в країні. Воно розташовується в 30 км від столиці Луанди. Будівництво завершилося у 2012 році, в ході якого звели 750 житлових висоток, десятки шкіл і сотні об'єктів торгівлі. Вартість проєкту оцінили у 3,5 млрд доларів. Передбачалося, що тут повинні проживати близько 500 тисяч осіб. Але в країні практично відсутній середній клас, а переважна більшість Анголи, які проживають на $2 в день, не можуть собі дозволити купити там квартиру. На сьогоднішній день населення Кіламби налічує близько тисячі осіб.

Масдар, ОАЕ

Екологічне місто Масдар побудували у 17 км від Абу-Дабі, обійшолося воно владі ОАЕ в 22 млрд доларів. Живеться місто за рахунок поновлюваних джерел енергії з мінімізацією викидів в атмосферу і системою повної переробки відходів. Місто практично повністю побудоване, проте люди не поспішають переїжджати туди жити. Планувалося, що там буде проживати 50 тисяч жителів, проте на сьогоднішній день його населення не перевищує 300 осіб, більшість з яких студенти. У місті працює лише один магазин і за більшістю покупок доводиться їздити до сусіднього населеного пункту.

Одна з причин, чому сюди не захотіли їхати жити, це те, що населення, яке звикло до розкоші, можливо, не захотіло тієї відповідальності, яка є принципом екоміста.

Кіджондон, Північна Корея

Невеличке місто Кіджондон побудували ще у 1950-х роках на кордоні з Південною Кореєю для пропаганди нібито щасливого життя у КНДР. За офіційною версією тут проживає близько 200 сімей. Але, як повідомляють розвідники з Південної Кореї, Кіджондон абсолютно порожній, без мирних жителів. За допомогою оптики вони розгледіли, що в будівлях загоряється світло одночасно в одних і тих же частинах протягом декількох років. Іноді на вулиці помічали солдатів і жінок.

До 2004 року в селі працювали гучномовці з пропагандистськими текстами, спрямовані в бік півдня. Зрозумівши марність таких передач, північні корейці стали по 20 годин на день транслювати на всю гучність військові марші. Тоді Південна Корея запустила у відповідь заходи у вигляді рок-музики, що ревіла динаміків. Коли шум став нестерпним, радіо з обох сторін відключили назавжди.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

200

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом