Мінкульт має захистити 120-річну дачу на Святошино – КМДА

Наказ, яким Міністерство культури і інформаційної політики скасувало присвоєння статусу пам'ятки архітектури "Дачу з мезоніном" на Святошино на проспекті Перемоги, 130/1 в Києві, має бути анульований.

Про це заявив глава Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, столична влада ініціювали присвоєння старовинній дачі статус пам'ятки архітектури місцевого значення: вся документація, включаючи історичні довідки, фотофіксації – були передані до Мінкультури. Однак, як зауважив Никоряк, незважаючи на документи, відомство відмовилося заносити будівлю до реєстру. Згідно з наказом, будівля не відповідає "необхідним критеріям" виходячи з рецензії членів Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Н. Дьоміна і Е.Сердюк.

Никоряк вважає, що, якщо Мінкульт скасує свій наказ, будівлю, яка представляє архітектурну цінність, можна буде врятувати.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, днями кияни помітили, що в Києві обнесли будівельним парканом старовинний особняк, який розташований на проспекті Перемоги, 130/1. При цьому, паркан встановлений незаконно, без отримання дозволів з боку Департаменту міського благоустрою КМДА.

У квітні 2019 року рішенням Київради передали в оренду земельну ділянку площею 0,34 га на проспекту Перемоги, 130/1 ТОВ "Юпітер Фінанс" строком на 10 років для експлуатації та обслуговування нежитлового будинку. Згідно з офіційними даними, основна сфера діяльності компанії – торгівля машинами та промисловим обладнанням. Серед іншого фірма також займається купівлею і продажем нерухомості. Власниками ТОВ "Юпітер Фінанс" значаться Іфтіхар Фараджов, проживає в Казахстані і Мурад Касумов – з Азербайджану.

Варто відзначити, що Фараджов і Касумов є також засновниками ТОВ "Дружба народів СНД", яке причетне до скандального будівництва висотки на київському Печерську – апартамент-готелю на вул. Курганівській, 7. Компанія тільки за допомогою суду змогла отримати дозвіл на будівництво.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

113

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом