Вибух на Позняках. Трагедія, якої не можна було уникнути?

В Україні вибухи газу у житлових будинках – досить поширене явище і стаються мінімум кілька раз що місяця. На превеликий жаль, від цієї трагедії ніхто не застрахований, особливо мешканці висоток. Наприклад, якщо в приватному будинку, питання безпеки житла цілком і повністю лежить на плечах господаря, то у багатоквартирному – ще й на сусідах.

Вибух на Позняках. Як це було

Вранці у неділю, 21 червня, прогримів потужний вибух у десятиповерховому будинку в Дарницькому районі столиці. За попередніми даними, вибухнула газоповітряна суміш. Вибухова хвиля була настільки потужною, що зруйнувала міжповерхові перекриття четвертого, п'ятого, шостого та сьомого поверхів.

Столична влада розмістили 45 осіб зі зруйнованого під'їзду в одному з інтернатів, ще кільком мешканцям "Укрзалізниця" надала номери у готелях, інших прихистили родичі.

За два дні з моменту трагедії рятувальники завершили розбори завалів. У підсумку, в результаті інциденту загинули 5 осіб. У поліції уточнили, що секція будинку, в якій стався вибух, і у якій знаходяться 40 квартир, відновленню не підлягає.

Як вирішити питання з квартирами

Зовсім скоро владі міста потрібно буде придумати, куди і як розселити мешканців, які залишилися без своїх квартир. За словами мера Києва Віталія Кличка, з бюджету столиці готові виділити 30 млн гривень. Таку ж суму, за словами голови КМДА, обіцяв дати і прем'єр Денис Шмигаль із держскарбниці. Мер підкреслив, що місто на цьому тижні надасть матеріальну допомогу постраждалим жителям і родичам загиблих.

Кличко розповів, що всі постраждалі сім'ї отримають по 50 тисяч грн. Ті, хто отримав легкі травми – по 60 тисяч гривень. У кого травми середньої тяжкості – виплатять по 70 тисяч гривень. Тим, хто отримав важкі травми, виділять по 80 тисяч. Сім'ї, які втратили близьких, отримають по 100 тисяч гривень за кожного загиблого.

Допомогти потерпілим зголосилися і забудовники. Наприклад, президент Київміськбуду Ігор Кушнір повідомив, що девелопери зможуть знайти по кілька квартир для постраждалих від вибуху в багатоповерхівці в Дарницькому районі.

"В незалежності від того, хто винен, найближчим часом виникне головне питання для постраждалих – де жити? У міста немає можливості тримати резервний житловий фонд. А у забудовників готове житло, як правило, продане, і основна маса квартир – в процесі будівництва" , – підкреслює глава Київміськбуду. Але, тим не менше, додав він, знайти по кілька квартир - не складе великих труднощів.

Проблема застарілого житлового фонду

Українській владі головне в цій ситуації зробити правильні висновки. На думку Кушніра, важливо знайти не того, на якого можна повісити провину, а розібратися у корені проблем.

"Так, безумовно, слідство має знайти і притягнути винних, через недбалі або умисні дії яких сталася трагедія. Але важливо розібратися глибше. Адже таких будинків зі схожими проблемами, зношеними мережами, порушенням усіляких норм – сотні", – зауважив Кушнір.

З ним згодна і заступник голови парламентського комітету з питань містобудування Олена Шуляк. В ексклюзивному коментарі ресурсу НЕРУХОМІ вона розповіла, що приклад трагедії на Позняках – сигнал про те, що владі слід провести моніторинг аварійних будівель.

"Більш того, в Україні немає тимчасового житлового фонду для проживання людей, які можуть постраждати від таких сумних ситуацій. А аварійні будинки є: середній їх вік 47-50 років."Пенсійний" вік і у наших газових мереж. Все це говорить про те, що в даний час слід приділяти особливу увагу технічному обслуговуванню і моніторингу таких мереж. Але, на жаль, більше уваги у нас приділяється розрахунками вартості за опалення, або обліку газу", – розповіла нам депутат.

Також з 2018 року було скасовано монопольне право газорозподільних компаній проводити технічне обслуговування.

"З одного боку, Україна вийшла на вільний ринок для того, щоб була чесна конкуренція (а ми отримували б якісні послуги), але на сьогоднішній день на ринку газопостачання такі послуги не завжди хороші. І це може нести небезпеку. Щоб вирішити це питання, слід переглянути законодавство, а також провести детальний моніторинг мереж та об'єктів", – уточнила Шуляк.

Газ на десятому поверсі

Ми вже раніше повідомляли, що газове обладнання дозволили встановлювати в багатоквартирних будинках до 10 поверху включно. Відповідна будівельна норма вступила в силу з 1 червня 2020 року.

Так, згідно з нововведенням, норма допускає установку побутових плит для будинків до 10 поверхів включно. А для квартир, розташованих на десятому поверсі, що мають кілька рівнів, – газифікація дозволена тільки на першому рівні.

З урахуванням останньої трагедії на Позняках, хочеться запитати, чи варто було взагалі її приймати з урахуванням поганого стану газових мереж в українських містах?

Але, як би там не було, норму таки протягли і затвердили. Тільки тепер від цього будуть страждати звичайні громадяни.

Питання безпеки – відповідальність кожного

Мешканцям багатоповерхівок не слід забувати про небезпеку газу і бути завжди насторожі. Найчастіше, економія на найнеобхіднішому у поєднанні з халатністю газівників призводить до сумних наслідків. Варто не забувати про трагедії, які забрали життя у Дрогобичі в 2019-му, у Миколаєві в 2014-му, в Дніпрі в 2007-му. При цьому історія не запам'ятала сотень інших дрібних вибухів, де були зруйновані окремі квартири, дачі та гаражі. Щоб мінімізувати ймовірність вибуху слід дотримуватися простих правил безпеки. А саме:

  • відчувши запах газу – відразу ж варто зателефонувати за номером аварійної служби 104;

  • перекрити газ у себе в квартирі, ретельно провітрити приміщення, по можливості попередити сусідів;

  • встановіть детектор газу;

  • проводьте регулярно технічний огляд газового обладнання;

  • перевірте якість вентиляції у квартирі.

Зрозуміло, що дані способи не дають стовідсотковий захист від повторення трагічних наслідків. Але внести свій вклад в загальну безпеку будинку – обов'язок кожного добропорядного мешканця. При цьому владі і газовим компаніям слід думати не тільки про своє особисте збагачення, а й про елементарні правила безпеки, адже від цього залежить життя людей.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

67

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом