Тренди і антитренди в інтер'єрі: що радять дизайнери

Дарина Карапетян 08.07.2021 08:32 PR матеріал

8 хв

Якщо порівняти різні періоди, можна помітити, як кожному з них притаманні "свої" тренди в оформленні квартир. Вчора ми любили шпалери з принтами, сьогодні вважаємо за краще природний мінімалізм. Вчора у нас був мільйон кімнат на кабінет-кухню-їдальню, а сьогодні вільне планування і open-space. Чим відрізняються сьогоднішні тренди від тих, що були ще років 15 тому, і причому тут Чорна діра забуття, в яку летять шафи-купе – ми обговорили з провідними фахівцями українських архітектурних компаній Софією Журко і Анною Луговською.

Сьогодні альтернативою довгим кухням на всю стіну нерідко служать гарнітури, доповнені кухонним островом. У чому особливість і перевага такого рішення? Чи є якісь технологічні нюанси установки острова, які можливі не в кожній квартирі?

Софія Журко: Робочий трикутник, утворений островом – це must have на кухні для господині. Нерідко острів – це ще додаткова робоча поверхня і/або барна стійка. Хоча і справді є моменти, які важливо враховувати. Насамперед це проходи навколо острова – вони мають бути мінімум 90 см між островом і стіною.

Якщо ж ви ставите плиту на острів, крім "підпідлогових" комунікацій потрібно пам'ятати ще й про витяжку. Це острівна витяжка, повітропровід від якої тягнеться по стелі до вентиляційного каналу. Важливо передбачити опуск стелі у всій кухні, або частково в зоні повітропроводу. У лофтових інтер'єрах це можна залишити "на виду", але якщо у вас більше класична квартира і стелі 2,7 м, то, самі розумієте, підшивати їх особливо нікуди, так як мінус 20 см – і ви вже живете в хрущовці. Якщо бюджет ремонту дозволяє, можна поставити внутрішньоострівну витяжку з рециркуляцією повітря. Вона монтується в острів поряд з поверхнею і на сьогодні це найсучасніше рішення.

Анна Луговська: Так, "острівна" кухня – це явний тренд сучасності. Крім естетичної сторони, її плюс ще в тому, що острів може замінити повноцінний гарнітур. У ньому можуть розміщуватися раковина і побутова техніка. Стільниця може використовуватися як додаткова робоча зона або барна стійка. Також в острові можна організувати місця зберігання.

Але не завжди є можливість реалізувати це рішення в проєктах. По-перше, площа приміщення має бути не менше 25 кв.м. По-друге, при монтажі острова з раковиною або посудомийкою заздалегідь потрібно продумати підведення труб. А це не завжди можливо, оскільки підлогу потрібно буде підняти, щоб провести всі комунікації. Необхідно також на етапі ремонту передбачити підведення електрики в підлозі для підключення вбудованої техніки і розеток.

Людям, вихованим у типовій забудові, балкон раніше уявлявся вузьким, холодним, але все ж виключно окремим приміщенням в квартирі. Зараз же ставлення до них змінюється, їх роблять відкритою зоною відпочинку, або забудовники часом пропонують їх відразу у вигляді лоджії. Які, на вашу думку, сьогоднішні тренди щодо цієї зони?

С.Ж .: Я вважаю, сьогоднішній тренд – відкриті, не засклені балкони. Коли у тебе є острівець свіжого повітря, куди можна винести крісло і три горщика з гортензіями, ти вже щаслива людина. Так, в холодну пору року цей острівець фактично відмирає, але зверніть увагу: якщо це балкон, то ви за нього і сплачуєте, як за балкон.

Поділюся з особистого досвіду: я купувала свою квартиру спеціально з відкритим балконом. У мене це ціла маленька тераса в 11 кв.м., і я ніколи в житті її не засклю. Адже туди можна поставити невеликий гриль, шезлонг для прийняття сонячних ванн або вранці на килимку займатися йогою. Особливо це актуально зараз, в пандемію. Коли ти постійно сидиш вдома, але при цьому можеш перебувати на свіжому повітрі – це дуже здорово. Мені здається, ЖК надалі будуть робити саме відкриті балкони і тераси.

А.Л .: Раніше балкон і правда був місцем зберігання речей, які використовувалися рідко, а то і зовсім ніколи, з серії "не потрібно, а викинути шкода". Сьогодні ж, в початковому плануванні квартир від забудовника, балкон може виконувати функцію місця відпочинку, робочої зони тощо. Я тільки позитивно ставлюся до поєднаних балконів, якщо вони ще й з панорамними вікнами! З точки зору дизайну, таке планування додає відчуття легкості та простору.

Звичайно, проблема зберігання нікуди не дівається, і для цього потрібно облаштовувати окремі місця. Велика подяка забудовникам, які передбачають кімнати для велосипедів, скейтів, самокатів і т.д., а також окремі комори між сходовими майданчиками. Це величезний плюс для мешканців та дизайнера.

Якщо раніше величезна шафа-купе була неодмінним атрибутом будь-якого поважаючого себе інтер'єру, то зараз все частіше надають перевагу окремим гардеробам. Чи завжди це зручніше і чи живі при цьому стулчасті шафи як альтернатива гардеробу? Коли і де ставлять одне, коли – інше?

С.Ж.: Гардеробна кімната зручніша завжди. Не буває зручних шаф-купе – це тренд, який залишився в далеких 2000-х, і туди йому й дорога. Зручне, містке рішення для зберігання – це тільки гардероб. Заходиш всередину – і все перед очима. Немає ось цього постійного пересуву дверей і біганини, як з шафами-купе. Плюс в них же вічно ламаються напрямні, все тріщить, збирає пил, відвалюється.

Що ж стосується стулчастих шаф, вони безумовно живі, і живі будуть довго. По суті, це альтернатива гардеробу в тих випадках, коли він не обов'язковий або на нього немає місця – скажімо, в дитячій або в гостьовій кімнаті. Однак в майстер-блоці ми завжди намагаємося виділити місце для окремої гардеробної кімнати, а також виділити гардероб для верхнього одягу в передпокої.

А.Л.: Моя улюблена тема – "Гардеробні", мрія багатьох жінок і чоловіків. Кожен другий, а може й частіше, проєкт має на увазі в плануванні гардеробну кімнату. Рідше на вході в квартиру, частіше – в master-спальні. Можна заздалегідь спланувати розташування речей і предметів, під людину та її звички. Ви бачите всі речі відразу і можете комбінувати між собою, не роблячи зайвого відкриття/пересування дверей.

Іноді мені задають питання: "Може, зробимо шафу-купе замість звичайного?". Моя однозначна відповідь – ні. Я свого часу на собі випробувала це "чудо-творіння" в дизайні і намагаюся уникати таких рішень. Обґрунтувань багато – від обмеженого доступу до всіх речей до зайвого місця скупчення пилу в направляючих.

За останні роки "канони" оздоблення надто відійшли від звичної класики у вигляді шпалер. Популярніими стали більш нестандартні декоративні рішення, зокрема обробка панелями з текстурою дерева. Чим зумовлена, на вашу думку, така любов до природних текстур, і чи довго ще цей тренд обіцяє триматися?

С.Ж .: Не можна однозначно сказати, що шпалери – це тренд, що пішов, вони все ще актуальні. Але якщо ми говоримо про більш сучасну стилістику, вони і справді відходять на другий план. Сьогодні в тренді естетика натуральності, такий собі ефект мазанки: арки, змащені кути, ніби вапном оброблені стіни – цього ефекту досягають, використовуючи штукатурку з мінеральної крихти.

Що ж стосується дерева – так, стіни покривають шпонованими панелями. Використовують шпон дуба, горіха, палісандра – можна перераховувати безкінечно. Це модно вже років 7-8, і тренд продовжує жити. Багато дизайнерів, до речі, комбінують: виконують обробку стін панелями на ⅔ висоти, а остання частина – або фарбування, або штукатурка. Думаю, комбінація цих видів оздоблення буде жити ще довго.

А.Л.: Еко-тренд увійшов в наше життя і став дуже популярний. Мені здається, кожна сфера діяльності так чи інакше підключилася до цього модного віяння. Ефект посилила пандемія, так як люди стали більше приділяти уваги здоров'ю та екології. Звичайно, це не обійшло і дизайн інтер'єру. Шпоновані панелі дуже красиво виглядають на стінах. Варіантів виконання величезна кількість. Вони можуть просто прямим полотном покривати стіну, або ж чергуватися зі склом; також за допомогою профілів можна створювати індивідуальний дизайн. Є ще варіант використання шпонованих рейок в інтер'єрі і т.д.

Тренд екологічності тільки набирає свої оберти! Це ми бачимо не тільки в панелях на стінах, але і в інших оздоблювальних матеріалах.

Замість квартир, розділених на безліч окремих приміщень, люди все частіше звертають увагу на студії, на просторі квартири з вільним плануванням. Наскільки добре, на вашу думку, цей тренд сьогодні прижився в умах людей, які звикли до типової забудови з мільйоном кімнат?

С.Ж.: Це станеться остаточно тільки зі зміною поколінь, мені здається. Тому що запропонувати мамі поєднати кухню з вітальнею – це неодмінні протести: "я ж смажитиму котлети і запах буде по всій кімнаті, навіщо мені це треба, ні в якому разі!". Ну, або ваші батьки багато чого бачили, чимало подорожували – в такому випадку вони, може, і погодяться на подібне. Але це поодинокі випадки. У більшості ж своєму вони занадто довго жили в окремих кімнатах – і для них це було не так давно.

Молодь на квартири з плануванням open-space налаштована більше. Але ось якісь нетипові об'єднання – це поки складно для всіх. Досі нам здається чимось таким "вау", коли окремо розміщена ванна розташована в спальні. Але, по суті, це ж і є об'єднанням простору в чистому вигляді.

А.Л.: Прижився і досить добре. Приміщення open-space сприяють легкому і зручному плануванню під бажання замовника. Кухнею-студією вже нікого не здивуєш, а ось поєднана майстер-спальня зі своїм санвузлом і гардеробною кімнатою зараз користується великою популярністю. Більш рішучі замовники погоджуються і на ванну в спальній кімнаті. Але це не для всіх.

Ті замовники, які більшу частину життя прожили в "хрущовках", охоче відмовляються від коридорів на користь загального простору вітальні, але не завжди готові на кухню-студію. Смажені рибні котлети тримають верх над усіма аргументами. Але інтер'єр в першу чергу створюється для замовників, і для дизайнера їх побажання завжди будуть пріоритетом.

Літо – час ремонтів. Впевнені, що поради архітекторів і дизайнерів допоможуть вам розібратися у всіх складнощах задуманих оновлень своєї житлоплощі. Однак, варто пам'ятати, що тренд це або антитренд, але його реалізацію краще довірити фахівцеві.

Коментарі

201

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом