Котеджне містечко: найкраще від приватного будинку і ЖК в одному флаконі

Дарина Карапетян 11.06.2021 06:35 PR матеріал

8 хв

Тренд на котеджні містечка набирає популярність, адже підкупає можливістю жити одночасно і з інфраструктурою "під рукою", і з власним газоном на подвір’ї. Проте, як у будь-якому іншому виді житла, в таких малоповерхових "камерних світах" наявні як переваги, так і деякі підводні камені.

Як насправді влаштована концепція котеджного містечка, кому вона підходить, і що вона має спільного з мегаполісними ЖК – ми обговорили з керівницями провідних архітектурних компаній України Іриною Цимбаліст та Русланою Камінською.

Чи дає забудовник котеджного містечка можливість власникам самостійно обирати комплектацію для свого будинку, аби ті могли підібрати оптимальний за економічністю споживання варіант, чи це частіше робиться за них?

Руслана Камінська: Частіше за все компанія-забудовних ще на початку закладає до свого проєкту інженерні системи, і під них уже закладаються загальні мережі котеджного містечка. Частково буває можна щось додати на свій розсуд, проте це залежить від конкретного забудовника: хтось може бути категорично проти, наполягаючи на відповідності до контракту, а хтось виявляється більш лояльним, якщо ви при цьому дотримуєтеся умов договору, не порушуєте вибраними "доповненнями" спокій та побут сусідів.

Ірина Цимбаліст: Попит на котеджні містечка зараз вельми помітний, і кожен забудовник воліє чимось вирізнятися – тож кожне містечко має власні умови. Є ситуації, в котрих за вас вирішуються питання навіть внутрішнього ремонту – такі котеджі продаються взагалі "під ключ". Але існує також інший варіант – котеджні містечка, в котрих будинки виглядають начебто однаково, проте всередині цієї "коробки" ви можете обрати планування з кількох наданих. Що ж стосується власне вибору якогось експлуатаційного обладнання, то це разові випадки.

Які можна виділити переваги котеджного містечка, якщо порівнювати проживання там із приватним будинком десь у селищі чи дачному кооперативі?

Р. К.: Території котеджних містечок зазвичай охороняються. Тут ви можете випустити дітей погуляти на вулицю і не надто перейматись за них. Також у подібних містечках зазвичай передбачений благоустрій території – це зручно та вигідно. В іншому разі вам доведеться або самостійно цим займатися, або наймати індивідуальне обслуговування. Також нерідко організована інфраструктура – магазин під рукою, дитячі майданчики, зони відпочинку, можливо, навіть спортзал чи басейн. Це, безумовно, перевага.

І.Ц.: На це питання я відповім, виходячи з власного досвіду. Я постійно зайнята людина, в мене робота цілодобово, але при цьому мені б хотілося жити в комфорті. В котеджному містечку є управляюча компанія, котра слідкує за прибиранням території, за електроенергією, навіть за постриженням газону. Зрозуміло, що за ці блага потрібно платити, однак у приватному будинку ви мали б ті самі витрати, проте все доводилося б тримати у власній голові. Тож величезний бонус котеджного містечка в тому, що воно не просто охороняється – там ще й сервіс є.

В якому стилі сьогодні пріоритетніше будувати містечка, аби інвестиції в будинок не втратили своєї цінності, скажімо, через 10 років, і лишалися такими ж актуальними?

Р.К.: Сьогоднішній ринок орієнтований на архітектуру 30х-60х років (конструктивізм, постмодернізм) – це плоскі покрівлі, бетонні стіни, великі вікна, лаконічні форми. Тенденції, котрі я спостерігаю, зводяться до мінімізації в деталях, а також можна виокремити особливу зацікавленість еко-напрямом ("зелені дахи", природний камінь, дерево). Мені здається, це зумовлено в тому числі великою кількістю інформації, що нас оточує, – і простотою форм ми намагаємося компенсувати цей шум… З карантином багато хто став перебиратися за місто. Хочеться, аби можна було і з дітьми вийти, і було свіже повітря – більше стали звертати увагу на екологію.

І.Ц.: Зараз дуже актуальна Скандинавія. Це дуже наближений до природи стиль, можна сказати, домашній, і в ньому відсутнє надмірне навантаження на оздоблення. Мінімалізм і натуральні текстури сьогодні дуже актуальні. З домішків сучасності в таких котеджах можна помітити панорамні вікна, металеві покрівлі. За останні півтора роки багато хто переписав своє життя, свої пріоритети. Людям захотілося легкості, вони втомилися від вічної міської перевантаженості. В тій мінімалістичній скандинавській стилістиці, що ми зараз маємо, людина відпочиває. Це, до того ж, економія коштів. Зараз у пріоритеті простота, комфорт, наповненість повітрям.

З огляду на "середній по палаті" клас актуальних котеджних містечок і їхню "наповненість" усім необхідним для життя – наскільки такий рівень інфраструктури задовольняє потреби в контексті постійного проживання? Чи багато в ньому прогалин, які може компенсувати лише місто?

Р.К.: Люди, що обирають житло в котеджному містечку – це так чи інакше люди з достатком, вони мають мінімум один автомобіль. Якщо говорити про садки та школи, дітей в будь-якому разі на навчання возять, незалежно від того, в межі міста вони живуть чи за нею. За наявності особистого транспорту мені це питання не здається проблематичним. До того ж, в хороших котеджних містечках передбачені дитячі садки. А якщо говорити про школи, то останній рік діти знаходяться на дистанційному навчанні, те ж саме стосується і роботи. Жити люди при цьому можуть у будь-якій віддаленості від міста.

І.Ц.: Ви вірно підкреслили про клас містечок, адже вони й справді різні. Якщо говорити про великі котеджні містечка, то це цілі окремі "екосистеми", в яких є і ресторани, і спортзали, і все, що хочеться. Взяти от Riviera Villas – один з найпреміальніших по Києву та області котеджних комплексів. В них повністю закрита територія, на якій є абсолютно все: власні тенісні корти, ресторани, дитячий клуб, причали для водного транспорту… Дуже багато всього, чим вони "підкупають" потенційного замовника, даючи йому зрозуміти, що в цьому містечку він матиме все, чого потребує. Але таких небагато. На ринку приблизно 70% – це все ж таки проєкти малого котеджного типу.

Часто в містечках є дитячі садки, рідше – школи. Та, як показує досвід, чомусь "у себе під боком" – це часом зовсім не так привабливо, як "десь там". Я особисто знаю людей, котрі живуть в котеджному містечку, де є хороший садок чи школа, проте своїх дітей вони возять кудись в центр, бо там заклад вищий за рівнем. Мені здається, наявність чогось подібного на території – це не завжди такий вже визначний фактор.

Яку можна виділити головну перевагу котеджного містечка над ЖК і навпаки – ЖК над котеджним містечком?

Р.К.: Житло в ЖК дешевше, і обслуговування його за витратами пропорційне до кількості людей, що проживають на одному кв.м території. А якщо ви живете в котеджному містечку, то платите більше за озеленення, адже це ваше персональне подвір’я; платите за ремонт особисто вашого житла, за ремонт внутрішніх доріг містечка. В котеджному містечку з огляду на масштаби та специфіку є ціла низка статей витрат, з якими ви не стикаєтесь у ЖК. Якщо ж казати про переваги котеджів, достатньо поглянути на описану вище ситуацію під іншим кутом. Тут є управляюча компанія, яка бере на себе утримання територій, інженерних мереж та інфраструктури містечка.

І.Ц.: Звісно ж, котеджне містечко – це свіже повітря. Квартира – це все-таки блок у багатоповерхівці, простір серед сусідів з усіх сторін. А житло в містечку – це завжди будиночок чи дуплекс із якоюсь власною ділянкою, і це сильно заохочує. В квартирі ви не маєте таких принад життя, як свій газон, можливість влаштувати барбекю чи щось таке. Стосовно ж переваг ЖК… В мене є велика кількість замовників, котрі мають достатні фінансові можливості, але при цьому живуть в центрі Києва. Їм так зручніше, і життя за містом вони навіть не розглядають. Мені здається, тут сприйняття життя в центрі як переваги залежить від позиції та психотипу людини.

Чи можна скласти усереднений портрет людини, котра віддала перевагу котеджному містечку замість ЖК чи приватного будинку?

Р.К.: Це зазвичай зайняті люди, яким потрібно, аби частину клопоту в утриманні будинку і території хтось взяв на себе. Також це часто сім’ї, що вже мають певний достаток. В категорії 30-35 років зараз доволі багато таких людей. Стрімко розвивається ІТ. Спеціалісти, що працюють у цій сфері, можуть собі дозволити аренду котеджного будинку чи навіть його придбання. Вони частіше за все працюють віддалено, з великим навантаженням, при цьому їм хочеться мати якийсь контакт із природою у моменти відпочинку. Можна сказати, з розвитком ІТ та розширенням числа віддалених професій сегмент тих людей, що віддають перевагу приватному житлу, зокрема котеджам, помітно помолодшав.

І.Ц.: Це категорія людей з достатком, вищим за середній, і в них точно є особистий транспорт. В плані віку – це люди старші за 30 років, проте молодше 45. Бо ті, кому за 45, частіше вибирають уже повноцінний приватний будинок. А цільова аудиторія котеджних містечок – це така буферна категорія, можна сказати. Це пари, які ще начебто молоді, але вже мають сім’ю та дітей. Їм хочеться активності, хочется позвати друзів у гості, влаштувати барбекю-вечірку, в кафе посидіти, та при цьому життя в межі міста їх уже не приваблює.

Якщо все обговорюване вище викликає у вас почуття готовності змінити свої житлові умови на користь котеджного містечка, а обумовлені нюанси не лякають, то ви представник саме тієї категорії населення, для якої цей вид житлової нерухомості є оптимально прийнятним. Пора діяти!

Коментарі

520

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом