Експерт з виготовлення меблів Павло Матківський: "Натуральні матеріали цінуватимуться все більше"

9 хв

Павло Матківський – директор столярної компанії ПІК, що понад двадцять років виготовляє дерев’яні сходи, двері, вікна, меблі, які користуються попитом не тільки в Україні, але й за її межами: у Німеччині, Швейцарії та інших країнах світу.

Якість виробів визначається перш за все тим, що компанія займається повним циклом виробництва – від розпилювання та сушки деревини до кінцевого результату. Тут працюють кращі фахівці: червонодеревники, інженери-конструктори, маляри… 

Компанія ПІК є членом Української асоціації меблевиків.

У інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ відомий український експерт з виготовлення меблів Павло Матківський розповів про тренди у меблевій індустрії, а також про житло своєї мрії.

"У кожного дерева своя магія"

– З кожним клієнтом ми працюємо індивідуально, – розповідає Павло Матковський.—Все починається з діалогу. Важливо зрозуміти, як клієнт бачить організацію простору в своїй оселі, чому віддає перевагу, від чого отримує задоволення. А потім – втілити його ідею.

– Яке замовлення було для вас особливо цікавим?

– Його ми отримали з німецького міста Галле. Перед нами стояла задача – відтворити історичний вигляд будівлі, де знаходиться Центр єврейської громади. Будинок був зведений у дев’ятнадцятому столітті. Кожна деталь у дизайні дверей та вікон потребувала філігранної роботи. При цьому нові вироби повинні були максимально наближатись до оригіналу. Скажімо, вікна у технічному сенсі мали відповідати сучасним технологіям. Особливо складно було реставрувати двері та сходи. Одне тільки узгодження креслень у нас зайняло пів року. Адже у Німеччині дуже велику увагу приділяють збереженню історичної спадщини. Інспектори служби по захисту пам’ятників старовини вимагали, щоб двері були пофарбовані у той відтінок, що був спочатку. А оскільки за весь цей час їх фарбували десятки разів, то довелося провести дослідницьку експертизу, щоб дістатися першого шару фарби та встановити, яким саме був колір. Також ми виготовляли двері для історичного будинку у Штутгарті. 

– Цікаво.

– Чимало складних проєктів ми втілювали і в Україні. Наприклад, нещодавно створювали гвинтові сходи з гнутими скляними перилами. Вони вийшли неймовірно гарні. Завжди приємно, коли робота подобається замовнику і ми залишаємося друзями на все життя. Знаєте, у 2017 році я їздив на меблеві виробництва до Австрії. Якось відвідав компанію, що виготовляє столи та стільці, й дізнався, що ця мануфактура існує понад двісті років. У давнину вона спеціалізувалась на виготовленні карет. Уявляєте? Фірма з такою історією! І це так чудово, коли компанія перебуває на ринку довгі роки й весь цей період демонструє бездоганну якість виробів.

До речі, нещодавно я побував у будинку на Київщині, для якого ми виготовляли паркетну підлогу, сходи, двері. Це був один з наших перших проєктів. Як же приємно бачити, що минуло близько п’ятнадцяти років, а наші вироби як новенькі.

– З якою деревиною ви працюєте?

– Це дуб, ясен, сосна, вільха. Із сосни зазвичай робимо вікна, сходи – з дуба та ясена, двері – з вільхи, дуба, ясена. З горіху нам замовляли панелі та сходи. 

– Яке дерево краще обирати для сходів та дверей?

– Це перш за все фінансовий бік справи. Дуб майже удвічі дорожчий, ніж ясен, бо вважається, що дуб – це престижно. У експлуатації ж вироби з ясена не поступаються виробам з нього. Горіх – теж дуже дорого. А взагалі у кожного дерева своя магія. Можливо, ви відчували, що від дерев йде тепло? Саме усвідомлення того, що сидиш за столом, виготовленим зі столітнього дуба, чого варте! 

"Зараз у тренді міжкімнатні двері з дзеркалами"

– Які зараз модні сходи?

– Людям подобаються огорожі зі склом. Нині це крик моди. Можливі металічні вставки. Раніше люди замовляли сходи переважно з балясинами. Зараз прагнуть чогось більш сучасного. Якось ми робили розкішні сходи: сходинки виходять прямо зі стіни, а огорожі скляні – через них проходить світло. Неймовірний ефект легкості! Скло використовуємо загартоване – його дуже важко розбити. А ще застосовуємо триплекс – це коли між собою склеєні два-три скла.

– А які міжкімнатні двері користуються попитом?

– Особливо популярні двері прихованого монтажу. Вони як єдине ціле зі стіною. Дверний отвір для них – без лиштви. Ставиться алюмінієва коробка, яка заштукатурюється… Таким чином досягається такий ефект, що дверей практично не видно. Вони відчиняються як всередину, так і назовні. Такі двері нам замовляли навіть на острові Ібіца. Проте на монтаж поїхати не вдалося – почалася пандемія. А так хотілося покупатися у морі! Традиційні двері теж користуються попитом. Популярні кольори – беж, сірий, білий. Міжкімнатні двері можуть бути зі склом. Зараз у тренді – з дзеркалами. Це дуже гарно.

Які кухонні меблі зараз актуальні?

– Особисто мені подобаються класичні дерев’яні фасади. Але зараз люди переважно замовляють фарбовані кухонні меблі з МДФ. Фасади – прямі, рівні, без усіляких хитромудрощів. Все тяжіє до простоти. Щодо кольорів, людям подобаються кухні темно-сірі, сині, білі, бежеві, коралові… Зазвичай колір особливо важливий для жінок. Скажімо, чоловік замовляє фасади синього кольору. Жінки ж запитують, чи можемо ми пофарбувати меблі у фіалковий чи бузковий відтінок. Вони хочуть мати меблі "з родзинкою".

– Нещодавно спілкувалась зі скандинавським тренд-аналітиком. Він прогнозує, що все популярнішими у дизайні кухні будуть відтінки овочів – молодої капусти, буряку, палітра, що є у хлібі…

– Близькість до природи стає все більш цінною. Це очевидно. У нас ще не замовляють такі кольори, проте, можливо, у майбутньому саме ці відтінки стануть фаворитами. Хоча, хто знає? Не завжди те, що подобається людям за кордоном, до душі нашим співвітчизникам. Там у пріоритеті раціональність, корисність. А у нас – краса. Нещодавно ми створювали дуже гарну підвісну кухню. Меблі без ніжок, закріплені у стіні – це сучасно. Оскільки клієнт замовив кам’яну столешню, важливо було розрахувати навантаження, адже вона досить важка. Ручки на фасадах, до речі, теж були з каменю. 

– Нещодавно прочитала, що металеві ніжки у домашніх меблях – антитренд. Як ви це прокоментуєте?

– Думаю, ця деталь просто вже набридла. Коли чогось стає занадто багато, воно відходить. Й це логічно.

– Чи правда, що шафи-купе з великими дзеркалами теж втрачають популярність?

– Ми відчули це ще рік назад. У тренді шафи, у яких дверцята відкриваються традиційним способом. 

– Як же пояснити цю тенденцію?

– Розсувні системи у шафах-купе "крадуть" сантиметрів дванадцять площі. Це немало. До того ж алюмінієві системи для шаф-купе досить дорогі, а люди зараз намагаються економити. Ну, і нарешті ще одна причина: шафи-купе багатьом вже набридли.

– Чи популярні меблі-трансформери? 

– Такі замовлення отримуємо нечасто. Якось замовниця побажала мати комод, що трансформується у туалетний столик для макіяжу. Ми втілили її мрію, й жінка була щаслива.

"У приміщенні з дерев’яними меблями не повинно бути сухо"

– Чи популярні ліжка, що "ховаються" у стіну?

–Головне у таких трансформерах – фурнітура, а вона досить дорога. Зазвичай такі ліжка замовляють для невеликих квартир.

– Ви створюєте меблі з масиву дерева, МДФ та ДСП. Як правильно доглядати за кожною фактурою?

– У приміщенні з дерев’яними меблями не повинно бути сухо. Потрібна відповідна вологість. У сухому середовищі дерево розтріскується. Деревина дуже чутлива до вологості, тому шкідлива не тільки сухість. Меблі з дерева не можна витирати мокрою ганчіркою. Використовуйте трохи зволожену. Важливий ще один момент. Якщо деревина була правильно підготована, оброблена, меблі служитимуть довго. Щодо МДФ, цей матеріал боїться надмірної вологи. А для ДСП вона взагалі може бути критичною. Від води ДСП набухає й псується.

– Які інноваційні матеріали набувають популярності?

– Зараз дуже багато композитних матеріалів. Новинка – компакт-плита. Фактично це МДФ, яке має більш щільну структуру. На компакт-плиту клеїться спеціальна плівка, яка виконує захисні функції. На компакт-плиті ви практично не побачите подряпин, вона практична у догляді. Цим матеріалом можна обшивати фасади будівель, він використовується й для виготовлення меблів – зокрема для кухні. Зазвичай – для дверцят та стільниць. Компакт-плита – матеріал недешевий. Це альтернатива каменю. 

– Павле, як вважаєте, за якими меблями майбутнє?

– Натуральність матеріалів цінуватиметься все більше. При цьому для людей будуть важливі такі моменти як зручність та простота у догляді за меблями. У Європі вона уже у пріоритеті, тому люди обирають прямі форми, меблі без ручок…

"Клієнт замовив двоповерхову будку. На першому поверсі мала жити собачка, на другому – кіт"

– Які інновації у меблевій індустрії вас вразили останнім часом?

– Висувні механізми стають все більш досконалими. Скажімо, цікава кухня, де наповнення верхніх секцій опускається до рівня стільниці. Є новинки й у дизайні. Скажімо, зараз модні високі двері. Вони виглядають незвичайно.

– Тренд-аналітики прогнозують, що все більш популярними ставатимуть меблі з місцем для домашніх улюбленців. Наприклад, це може бути тумба під телевізор з нішею для собаки чи кота. Чи мали ви справу з такими замовленнями?

– Ми робили висувні миски для песика на кухні. У них можна помістити воду та корм для домашнього улюбленця. А ще у нас колись було цікаве замовлення. Клієнт, що жив у приватному будинку, замовив двоповерхову будку. На першому поверсі мала жити маленька біла собачка, на другому – великий кіт британської породи. Заходити наверх він мав по драбинці. Будка вийшла хороша – з утепленням, підігрівом, проте домашні улюбленці жити у такій оселі по сусідству не захотіли. Довелось розрізати цю будку й зробити для кожної тварини окреме житло.

– Цікава історія. А які помилки найчастіше роблять люди при виборі меблів?

– Створюючи проєкт дому, потрібно одразу продумати, які у ньому будуть меблі. Коли оздоблювальні роботи у приміщенні завершено, робити це вже запізно. Часто підведені комунікації не дозволяють розмістити меблі та техніку саме там, де хочеться.

"Кухня повинна подобатись перш за все дружині"

– А який будинок вашої мрії?

– Затишний та функціональний. Хочеться, щоб це був "розумний" дім, у якому з телефона можна запустити опалення. Потрібно прагнути до сучасного. При цьому добре, коли дім створений з природних матеріалів. Мені до вподоби дерев’яні вікна та двері, меблі з масиву дерева…

– Які саме обрали б двері?

– Світлі, модерні. Можливо, зі склом, щоб через нього проходило світло. А ще важливо, щоб двері не обмежували простір.

– Чи любите ви готувати? І яка кухня вашої мрії?

– Поратись на кухні – не моє, а от поїсти люблю. Згадую, як мій тато розповідав мамі протягом двадцяти років, що не вміє готувати. А потім якось вона поїхала у відрядження. Й він наготував таких смаколиків! З тих пір вже готував їх нам не раз. Щодо кухні, вважаю, що вона повинна подобатись перш за все дружині. Коли ми облаштовували кухонний простір у нашій оселі, я відсторонився, надавши їй пріоритет у виборі. Кухня має бути зручною та гарною, тут має бути приємно готувати, їсти, спілкуватися… 

– Яким меблям віддаєте перевагу?

– Вбудованим. Вони займають менше простору. При цьому меблі мають бути функціональні та місткі. При будівництві дому я б зробив ніші, куди б "ховав" усі меблі.

– У чому, з вашої точки зору, секрет щасливого дому?

– Це дім, у якому живе щаслива родина, де кожен член сім’ї почувається комфортно. Це дім з атмосферою, якою насолоджуєшся. 

– Що вас зазвичай надихає?

– Коли клієнт дякує за роботу і каже "Як класно все вийшло", це не може не надихати. Ми ніколи не давали реклами. Кожне якісно виконане замовлення народжує нових клієнтів. Якість – найкраща реклама. Вона створює репутацію компанії. 

– Яке ваше професійне кредо?

– Навчатися, рости та розвиватися. Не стояти на місці – рухатися вперед.

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

90

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом