Екобудівник Сергій Коваленков: Ми стали першою компанією у світі, що зводить купольні будинки з конопель

13 хв

Сергій Коваленков – засновник української компанії Hempire, що є лідером у сфері будівництва екобудинків з промислових конопель у Східній Європі. Її розробки відзначені численними нагородами у сфері екологічних інновацій та сталого розвитку. Нині реалізовано понад 80 проєктів конопляного будівництва в Україні та за її межами – зокрема, у Польщі, Франції, США. 

У інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ екобудівник Сергій Коваленков розповів про переваги будинків з промислових конопель та про дім своєї мрії.

"Власний дім – це місце сили кожного з нас"

– Сергію, ви інноватор у своїй галузі. Екобудинки з технічних конопель – досить нове слово у сучасному будівництві. А з чого все почалося?

– Я киянин, народився у Києві, а освіту отримував у Канаді. Закінчив інженерно-будівельний факультет Карлтонського університету в Оттаві, хоча, зізнаюсь: ніколи не думав, що стану будівельником. Навчатися я не дуже любив – ходив до школи більше задля того, щоб побачитися з друзями. Коли ж обрав для вступу до університету такий складний фах, батьки були дещо шоковані. Навчання було дуже складним, як мене і попереджали. Я грав за університетську футбольну команду і ледве не був відрахований з університету за неуспішність, бо ж тренування були щодня по буднях, а у вихідні – ігри. Часу на навчання не залишалось. Коли я втратив стипендію, зрозумів, що треба взятися за освіту. Після закінчення університету працював за фахом в Україні, Канаді та Турції. 

– І навіть, як мені відомо, у далекій Австралії?

– Це була надзвичайно цікава історія. До Австралії мене запросив товариш, з яким я навчався у Канаді. Він сказав: "Приїжджай! Узбережжя Тихого океану – справжній рай. Я працюю у компанії, що займається менеджментом будівельних проєктів, і у нас звільняється місце". Попередньо пройшовши співбесіду з роботодавцем, я поїхав. А коли прибув до Австралії, виявилося, що місце вже не вакантне. Отож, мені довелося терміново шукати роботу. В Австралії дуже високий рівень життя, там все дуже дорого. Компанії віддавали перевагу місцевим фахівцям, тому влаштуватися було неймовірно складно. Я брався за будь-яку роботу. Словом, все пішло зовсім не так, як я планував. Я витратив гроші, з якими приїхав, і думав про те, що робитиму далі. Але раптом познайомився з людиною, що займалася культивацією технічних конопель. На той момент я про це нічого не знав. І коли мій співрозмовник почав розповідати про їх вирощування та про плани будувати дім з конопель, мене це дуже здивувало. Я думав, що він фантазує. Я, людина з будівельної галузі, ніколи не чув про таку технологію. Саме словосполучення "дім з конопель" звучало досить дивно. Проте він запевнив, що це не фантазування і запросив мене подивитися на будинок з конопель на острові Тасманія. Мені було цікаво, і через кілька днів я на маленькому літаку полетів на цей острів. Прибув до невеличкого терміналу – розміром з типову заправку. Всіх пасажирів хтось зустрічав, а мене ніхто, попри домовленість, не чекав. Я стояв наодинці. Вечоріло. Побачив таксі, проте не мав поняття, як добиратися до місця призначення. Все це нагадувало якийсь фільм жахів.

– Уявляю.

– Я зателефонував людям, які повинні були мене зустріти. Вони відповіли, що у від’їзді і зустріти мене не зможуть. Сказали, як мені доїхати, де лежать ключі від будинку, у якому я маю зупинитись. Прибувши на місце, я ледве відшукав ключ, всі вихідні довелося провести наодинці. Я картав себе за те, що погодився на цю поїздку. Але коли ми нарешті зустрілися і поїхали на будівництво, побачене перевернуло мою свідомість. Я зрозумів, що ця технологія – щось революційне, абсолютно нове, просте та унікальне водночас. Це був 2010 рік. Саме тоді я усвідомив, що варто будувати з місцевих природних матеріалів. Почав працювати на цьому будівництві, не цураючись ніякої роботи. Багато чому вчився: не тільки тому, як потрібно будувати, але і як не варто. Це був безцінний досвід! Ми побудували розкішний дім на схилі з видом на протоку Бас Стрейт. Оселя призначалася для британського радіолога. Він віддав перевагу даній технології, хоча треба сказати, що обирати нове у будівництві завжди досить ризиковано. Це ж не придбання мобільного телефону, а зовсім інша вартість. До того, ж крім грошей для реалізації такого проєкту потрібні вкладення часу та енергії. Адже власний дім – це місце сили кожного з нас, місце, де ти радієш, відновлюєшся, де знаходиться твоя сім’я, де тобі комфортно.

"Не варто боятися, коли щось іде не так, як плануєш"

– Коли ж я повернувся з Австралії, зрозумів, що хочу цим займатися, – продовжує Сергій Коваленков. – Мабуть, у кожного з нас є момент у житті, коли ти чогось торкаєшся і розумієш: це воно! Так сталося зі мною. Я тоді зрозумів, для чого мені було летіти на край Землі. Випадковостей не буває, все у житті закономірно. Отож, не варто боятися, коли щось іде не так, як плануєш. Будь-які, як нам здається, проблеми можуть обернутися абсолютним дивом. Важливо усвідомити, що ці "складнощі" – лише частина шляху до втілення мрій та досягнення мети.

– Як розвивалися події далі?

– Коли я повернувся до Європи, мені пощастило відвідати семінар, присвячений будівництву помешкань з конопель. Він проходив у Швейцарії під егідою Міжнародної асоціації будівництва з конопель. Я познайомився з фахівцем, що проводив цей захід, і він запропонував працювати разом. Я погодився. Все складалося чудово. Наступні два роки я набирався досвіду, реалізуючи проєкти у Швейцарії та Франції. Мене вразило, що швейцарці, які дуже вимогливі у всьому та вкрай уважно ставляться до грошових збережень та витрат, готові були платити за такі будинки великі гроші, бо будівництво житла з конопель – це вигідні вкладення в енергоефективність та здоров’я. Беручись за складні проєкти, я зрозумів, що зможу створити щось своє. І так сталось, що, коли у 2015 році я повернувся до України, почав популяризувати ідею створення будинків з конопель та створив свою формулу матеріалу. Вона полягає у тому, що має використовуватися виключно природна сировина і лише вітчизняного походження. 

– Які труднощі вам довелось долати на шляху до реалізації інноваційних ідей?

– Коли розповідав про будинки з конопель, у людей було дуже багато скепсису. Крім того, перш за все мене запитували про те, де їх можна побачити в Україні. Першого замовника знайти було неможливо. На щастя, мені вдалося переконати одного знайомого, щоб він побудував таке житло. Я практично нічого не заробив на цьому проєкті, але у мене вже був живий кейс такого будинку в Українї. Я вже міг показати його тим, хто цікавився, як виглядає конопляна споруда. І вже найближчим часом у мене з’явилися клієнти. 

– Що являють собою ваші будинки?

– Будується дерев’яний каркас і наповнюється матеріалом, що складається з трьох компонентів: костриці конопель, води та в’яжучого порошку на основі вапна "п’ятий елемент", що є ноу-хау нашої компанії. Ніяких токсичних речовин або цементу у складі формули немає. Затрамбована суміш з названих компонентів у опалубці (фанера або ОСБ) миттєво застигає за рахунок властивостей в’яжучого. Опалубка може зніматися відразу після трамбування утеплювача. Матеріал, що називається костробетон, набирає міцності, перетворюючись на легке каміння, за рахунок поглинання вуглекислого газу із атмосфери. А це дуже важлива річ, бо викиди СО2, як відомо, – одна з глобальних екологічних проблем. Цей матеріал революційний, тому що він замінює наповнення традиційного "будинка-каркасника": мінеральну вату, ОСБ, гіпсокартон, плівки…

– Наскільки кострабетон витривалий, наприклад, до випробування коливаннями температури?

– Так сталося, що дім для мого знайомого в Україні створювався восени і на початку зими, яка, на щастя, того року була досить тепла – температура на початку грудня сягала десяти градусів. Ми встигли залити з розчину стіни, а через два тижні вдарив двадцятиградусний мороз. Я дуже переживав, щоб не виникло тріщин. Прийшла весна, цього, на щастя, не сталося. І я ще більше ствердився у думці про унікальні властивості костробетону.

"Наш матеріал набуває будь-якої бажаної форми. Можемо зробити стіни навіть хвилястими"

– Чи правда, що у будинку з промислових конопель можна обійтись без радіаторів?

– Костриця конопель – чудовий утеплювач, проте обігрів знадобиться. А от енергоефективність технологій перевершить ваші сподівання. Ми збудували дім для однієї сім’ї у Києві, але ці люди там практично не жили. Електричний котел працював взимку на маленькій потужності, що забезпечувала у оселі температуру 18 градусів. Коли ж власник побачив платіжки за електроенергію, у нього виникло бажання побудувати ще один дім з конопель. Сума у рахунку за опалення будинку площею 106 метрів у 2019 році була близько 400 гривень, що менше, ніж вартість опалення невеликої однокімнатної квартири в Києві. 

– Неймовірно!

– До того ж, треба враховувати, що квартира у багатоповерхівці зимою охолоджується з одного-двох боків, а будинок – з усіх. Знаєте, раніше люди будували великі дво-триповерхові будинки площею 200-300 квадратних метрів та більше. На третій поверх, правда, могли підніматися раз у півроку. Влаштовували там здебільшого сховище для речей – старих лиж, велосипедів… А зараз люди зрозуміли, що будувати такі величезні помешкання не має сенсу, бо опалювати їх надто складно, адже енергоносії дорожчають. Тому на своїх лекціях, які мене запрошують читати у різних країнах світу, завжди кажу про те, що варто вкладатися у енергоефективні технології та матеріали. Це дуже серйозна економія на майбутнє. До того ж, це інвестиції у здоров’я. Вапно у складі матеріалу – чудовий антисептик простору. Він практично виключає появу грибка у приміщенні. 

– Читала, що у будинках з промислових конопель практично ідеальна вологість. А це, як відомо, теж дуже важливо для здоров’я.

– Саморегуляція вологості – основна перевага такого утеплювача, вона відбувається за рахунок пористості структури матеріалу. Оптимальна вологість сприяє комфортному самопочуттю людини. 

– Не можу не поцікавитися шумопоглинаючими властивостями кострабетону. 

– У будинках з конопель хороша звукоізоляція. Проте це ще не все. У цього матеріалу чудові акустичні властивості. Звучання інструментів у таких будинках вражає. До речі, ми стали першою компанією у світі, що зводить купольні будинки з конопель.Стеля має форму, як у храмах. У таких будівлях, де немає над головою залізобетонної плити, зовсім інша енергетика. Матеріал приймає будь-яку бажану форму. І це ще одна його властивість. Можемо зробити стіни навіть хвилястими. 

– Чи правда, що вашим будинкам не страшні пожежі?

– Ми протестували матеріал на горючість у професійній вітчизняній лабораторії. Зразок товщиною 15 сантиметрів фахівці помістили у камеру з температурою 900 градусів і протягом години намагались його пропалити. Нічого не вийшло! А оскільки стіни наших будинків мають товщину 40 сантиметрів, це значить, що протягом трьох годин будинок не запалає навіть при такій високій температурі. Матеріал негорючий через те, що містить велику кількість вапна. Саме воно у складі матеріалу не дає змоги гризунам потрапити у будинок. Носик у мишки вологий, а вапно при взаємодії з вологою пропалює шкіряні покрови.

– У чому перевага матеріалу з конопель перед соломою?

– Вогнестійкість – одна з них. Солом’яні панелі треба штукатурити глиною чи вапном, щоб захистити від вогню та агресивного зовнішнього середовища. Наш матеріал можна і не штукатурити, він має захисні властивості. Коли конопляний утеплювач кам'яніє, вапно повертається у свій природний стан вапняку. По суті, хімічна реакція завершена і матеріал стає інертним.

– Як ви вже сказали, будівництвом з промислових конопель займається чимало компаній у світі. А у чому ваша унікальна "фішка"?

– У в’яжучому компоненті. Створений на безцементній основі, він на сто відсотків екологічний й може використовуватися з різновидами біомаси. Не обов’язково його поєднувати з коноплями. Альтернативою можуть бути рублені стебла очерету, солома. А ще велика перевага нашого методу у відсутності технологічної паузи. Заливши шар нашого розчину, можна одразу знімати опалубку і працювати з матеріалом далі. Це дозволяє будувати досить швидко.

Будинки з конопель дорогі?

– Їх ціна приблизно на десять відсотків вище ніж будинків з газоблоку та вати. Проте хочу наголосити, що інвестиції у наш матеріал з часом повернуться за рахунок енергоефективності. Утримувати таку оселю набагато вигідніше, ніж звичайну. А в перспективі такі будинки можна буде досить легко продати, бо вони будуть затребувані. Достатньо показати потенційному клієнту платіжку за опалення.

– Який термін експлуатації будинку з конопель?

– Не менше ніж сімдесят років. Це дуже міцний матеріал. І я навіть не знаю, що має трапитися, щоб він зруйнувався. У нас був кейс у Каліфорнії, коли ми побудували перший дім з конопель на колесах . Його створили на трейлері для масштабного фестивалю, який проходив у Сан-Дієго, за три дні. Щойно побудувавши, протягом доби двічі його пересували містом. І він не дав тріщин. Думаю, такі будівлі зможуть витримати навіть землетрус. Як бачите, про переваги костробетону я можу розповідати годинами. Крім того, запрошую всіх бажаючих відвідати наші будинки. До речі, нещодавно ми створили конопляні штукатурки з вапном. Ними можна штукатурити будь-які поверхні. Ми прагнемо, щоб люди дивились у бік природних матеріалів, які гарантують комфорт та здоров’я. 

– Над чим ви зараз працюєте?

– Над фантастичним проєктом. Будуємо найбільший в історії України будинок з конопель. Це буде житловий комплекс площею 900 квадратних метрів для переселенців та дітей-сиріт неподалік Стрия. Донатимо матеріали, допомогаємо долучити гроші через наш фонд, навчаємо будувати. Сподіваюсь, що цей дім допоможе людям, які опинилися у жахливих обставинах, почати нове життя.

"Вважаю, що люди, які не роблять ніяких помилок, не досягають успіхів"

– Сергію, а ви мешкаєте у будинку з конопель?

– Я у процесі його будівництва. Будинок буде максимально енергоефективний та автономний. Чудове рішення – використання сонячних панелей. Хочеться витрачати мінімум грошей, щоб утримувати дім. Обов’язково побудую невелику теплицю, де можна буде вирощувати овочі та зелень. А ще для мене важливо, щоб у помешканні було якомога менше гострих кутів. В пріоритеті – заокруглені природні форми. На жаль, ми витрачаємо чимало енергії, щоб орієнтуватися у просторі з прямими кутами.

– Мабуть, ваш дім буде купольним?

– На жаль, ні – не дозволяє розмір ділянки. Але якщо говорити про дім мрії, це саме купольний будинок. Мені подобається незвичайна архітектура житла. Взяти хоча б будинок П’єра Кардена у формі бульбашок ( Bubble House), що розташований поблизу Канн. Ця споруда з елементами кулястої форми абсолютно фантастична. 

– Кілька років назад мені пощастило спілкуватись з П’єром Карденом. Він захоплювався енергоефективною архітектурою й планував побудувати у багатьох містах світу Палаци світла. Розповідав мені про 60-поверховий палац у Венеції, схожий на квітку, пелюстки якої розташовані на різних рівнях і неначе тягнуться до неба. Оточувати цю споруду він планував будинками-"грибочками", що використовують енергію сонця. Фактично це скульптура, у якій можна жити. Інтер’єри теж планувались незвичайні. Комод у вигляді скульптури метелика, картина на стіні насправді могла бути кондиціонером.

– А ви помітили, що у цьому проєкті переважають природні форми? Людина втомилася жити у залізобетонних "коробках".

– Який дизайн інтер’єру вам близький?

– Я б використовував тільки природні матеріали: вапняні та глиняні штукатурки, дерево… Підлогу б обрав глинобитну. Ходити по глині босоніж набагато приємніше, ніж по плитці, навіть теплій. У декорі ванної кімнати використав би марокканську штукатурку. До речі, ванна взагалі може бути елементом стіни. Це дуже гарно виглядає!

– А яка кухня вам подобається?

– Максимально світла та простора, при цьому невелика. Тепла підлога, великі вікна і "острів" у центрі (простір для приготування іжі) – все, що потрібно. Обов’язковий елемент помешкання – камін або піч (можливо, навіть з лежанкою). Наші пращури завжди мали таку в хаті. Коли людина хворіла або погано себе почувала, лягала на лежанку і досить швидко відновлювалася. Піч та камін – альтернативні джерела тепла. Також вони важливі для комфорту, бо іноді хочеться посидіти та подивитись на вогонь, а не на екран телевізора.

– Що ви вкладаєте у поняття "щасливий дім"?

– Це дім, де багато дітей. Вони – квіти нашої радості. А без них оселя сумна. Взагалі ж дім – це щось сокровенне для кожної сім’ї. Ви можете облаштувати його так, як зручно вам та вашим рідним людям.

– Сергію, що вас надихає?

– Вдячність наших клієнтів та те, як вони радіють, коли бачать своє нове житло. Коли людина добре почувається, вона спроможна допомагати і іншим. Зрозуміло, що не все буває ідеальним. Перші мої проєкти були навіть збитковими. Але мене це не зламало, а навпаки мотивувало рухатися далі, удосконалюватися. Вважаю, що люди, які не роблять ніяких помилок, не досягають успіхів. Вдячність дає енергію та силу діяти далі. Практично з усіма замовниками у мене дружні стосунки. І це багато про що говорить. Цими дружніми стосунками я дуже дорожу. 

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

202

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом