Дизайнер предметів інтер’єру Андрій Руденко: "Створена мною шафа може трансформуватись у світильник"

7 хв

Українські дизайнери вражають світ своїми витворами мистецтва на найпрестижніших міжнародних виставках світу. Одна з таких нещодавно відбулась у Брюсселі. Особливе враження на організаторів та гостей виставки-ярмарки колекційного дизайну Collectible, де були представлені унікальні арт-об’єкти, справила шафа BUBBLES, створена київським дизайнером предметів інтер’єру Андрієм Руденко.

Коли дивишся на його авторські речі, згадуються слова легендарного Стіва Джобса про те, що саме люди, які бачать світ інакше, несуть зміни, штовхаючи людство у розвитку вперед.

"Якщо хочеш іти новим шляхом, проклади його сам", – говорив Стів Джобс. І саме такий шлях прокладає Андрій Руденко, фантазуючи, експериментуючи та втілюючи сміливі яскраві ідеї.

Про унікальні арт-об’єкти у своєму творчому доробку, а також про житло мрії дизайнер предметів інтер’єру, співвласник майстерні Кassone та галереї PANOPTIKUM Collections Андрій Руденко розповів у інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ.

"Найбільше задоволення я відчуваю, вирішуючи надскладні задачі"

– Андрію, ваша шафа BUBBLES дійсно вражає. Вона дивовижна! Як народилася ідея її створення?

– Мене надихнули мої дитячі спогади про жувальні гумки, які ми надували у дитинстві. Це були далекі 90-роки… Шафа BUBBLES цікава також тим, що може трансформуватись у світильник. Вона має вмонтовані підсвітки, які можна ввімкнути за допомогою пульту. Світло можна регулювати: робити яскравішим або більш м’яким. Гра світла обумовлює зміну відтінків кульок, які виготовлені з дерева. Така шафа наче картина у інтер’єрі, оскільки постійно радує око й дарує оточуючим особливі емоції.

– Саме про такі арт-об’єкти-трансформери кілька років назад мені розповідав легендарний дизайнер П’єр Карден, який окрім створення одягу захоплювався енергоефективною архітектурою. Він планував створити у багатьох країнах Палаци Світла у вигляді квіток, пелюстки яких тягнуться до сонця. Про меблі у цих спорудах він розповідав так. Скажімо, ви бачите на стіні картину, але насправді це кондиціонер. А скульптура метелика у кімнаті може бути кріслом. 

– Це дуже цікаво. Щодо мене, найбільше задоволення я відчуваю, вирішуючи надскладні задачі – такі, які, здавалось би, розв’язати неможливо. Також на виставці-ярмарці у Брюсселі були представлені роботи моїх колег. Зокрема, тумба BUGS Валерія Кузнєцова, у створенні якої використана складна техніка обпалювання по шпону. Дуже цікава робота – кавовий столик NUT, який за формою нагадує арахіс, розколотий навпіл. Це робота Юрія Зименка.

"Вірю у те, що мрії здійснюються. Це траплялось зі мною не раз" 

– Дуже хотілося б показати наші роботи на виставці ART BASEL – це одна з провідних виставок у світі, – продовжує Андрій Руденко.– А ще мрію про те, щоб такого рівня заходи проходили в Україні. Адже у нас так багато талановитих людей, творчість яких має бачити світ. До речі, наші майстерня та галерея створені саме для того, щоб об’єднати талановитих українських дизайнерів. Вони можуть прийти до нас та проявити свої таланти. Особливо це важливо для реалізації талантів молоді. Адже мова йде про створення не звичайних меблів, а унікальних арт-об’єктів. Галерея PANOPTIKUM Collections – креативне середовище. Її та майстерню Кassone, де створюються різноманітні проєкти під замовлення, ми заснували разом з Борисом Пилипенко, який дуже відданий справі. Вже багато років ми успішно працюємо разом. Компанія існує на ринку вже дванадцять років.

– Це, на вашу думку, багато чи мало?

– Вважаю, для існування компанії у такі турбулентні часи, як зараз, це досить дорослий вік. Нам випало чимало випробувань. Це й економічні кризи, й пандемія… А зараз – війна. Проте ми продовжуємо працювати й з оптимізмом дивимось у майбутнє. До речі, галерею ми відкрили у період пандемії. Галерея розташована на території заводу у Києві. Вона невелика – площею біля 120 квадратних метрів. У Європі вже давно арт-простори облаштовують у заводських приміщеннях. Мрію про те, щоб наша галерея була значно більшою, ніж зараз. Та це не єдина моя мрія. Мрію про спеціальний станок, який би дозволив мені робити надзвичайні речі. На жаль, він дуже дорогий і мені не по кишені. Але я вірю у те, що мрії здійснюються. Це траплялось зі мною не раз. Пам’ятаю, як у восьмому класі (я жив та навчався у місті Олександрія на Кіровоградщині), ми писали твір на тему "Ким я хочу бути?". Я написав, що мрію бути директором великої меблевої фабрики й створювати гарні меблі. Тоді вчителька сказала, що вона збереже ці наші творчі роботи й поверне нам, коли ми виростемо. З того часу минуло чимало часу. Моя мрія здійснилась. Як би я хотів потримати у руках зошит з тим твором…

– Якими ще своїми роботами, окрім шафи BUBBLES, ви пишаєтесь?

– Їх чимало. Особливо плідним у творчому сенсі виявився період, коли була пандемія. Працювати, як раніше, було неможливо. Я сидів вдома і малював. Так, наприклад, народився проєкт Break Free.

– Ваша барна шафа Break Free неначе з майбутнього… Дивишся на неї й в уяві постають футуристичні картини. Ця шафа асоціюється з порталом у нову незвідану реальність.

– На її створення мене надихнуло те, що я колись побачив на виставці робіт американського скульптора Даніеля Аршама. Його інсталяції незвичайні. Майже рік я розробляв технологію сколів, яку використав для створення шафи з дерева. Чимало людей думають, що вона зроблена із каменю. Це дійсно незвичайно.

"Мінімалізм хороший тим, що живеш у свіжому новому просторі"

– Дуже незвичайний столик Mushrooms. Величезні гриби у його декорі справжні?

– Так. Вони зрізані з дерев у Карпатах. Щоб зберегти цю природну красу у арт-об’єкті, довелося їх висушити та застосувати для обробки спеціальну технологію.

– Один з дуже цікавих ваших проєктів – вишукана колекція меблів "Вишиванка". Яка історія створення цього проєкту?

– В шкільні роки я займався геометричною різьбою по дереву та вишивкою. І от ці мої захоплення через роки втілив у проєкті "Вишиванка". У цій колекції меблів є ліжка, шафи, тумби… Вони спроможні наповнити оселю відчуттям затишку, який дуже важливий для кожного з нас. Українська вишиванка – невичерпне джерело натхнення.

Що ще зазвичай вас надихає на творчість?

– Люди, які поряд, природа, сама робота, адже я все життя малюю, займаюсь конструюванням, різьбою по дереву… Також мене надихає Всесвіт речей. Знаєте, я дивлюсь на предмети – і в мене виникають незвичайні ідеї. Я уявляю ці предмети у іншому кольорі та формі, фантазую про те, як їх можна було б трансформувати та застосувати незвичайно. Зазвичай мені також цікаво переосмислювати різні природні фактури – листя, квіти, гриби…

– Які тренди, на вашу думку, зараз актуальні у дизайні інтер’єру?

– Думаю, це перш за все мінімалізм та ар-деко. Мінімалізм хороший тим, що живеш у свіжому новому просторі. З часом, коли хочеться змін, варто доповнити його предметом, який дарує емоції, радує вас. Це може бути щось із меблів, картина або якийсь інший арт-об’єкт… Щодо стилю ар-деко він завжди мав своїх прихильників, знаходить їх і зараз. Це люди, яким подобаються незвичайні предмети.

"Природа, яка нас оточує, це справжній рай…"

– Яке житло вашої мрії?

– Це великий одноповерховий з мансардою будинок для родини та гостей. Ідеальне розташування – біля озера. Природу я просто обожнюю. Схід сонця, свіже повітря, зелені туї… Природа, яка нас оточує, – це справжній рай. При можливості облаштував би на подвір’ї відкритий басейн. Влітку для дитини плавати у ньому – справжнє задоволення.

– Якому інтер’єру віддаєте перевагу?

– Мені подобається мінімалізм – з цікавими предметами. Це може бути, скажімо, яскравий диван чи люстра ручної роботи. Всі кімнати бачу різними. У будинку обов’язково має бути сучасний камін. Я не хочу звести дім поспіхом, буду робити це повільно, щоб можна було осмислити кожну деталь. Знаєте, будувати для себе людям моєї професії найважче.

– Важливе місце у кожній оселі завжди займає кухня. Яка для вас ідеальна?

– Сучасна, з рівними фасадами. Колір обрав би цегляний, але не надто яскравий. Мабуть, це відтінок обпаленої цегли. Ручки на фасадах, столешня, техніка мають бути чорними. Таке поєднання теракотового та чорного виглядає дуже стильно. Також на кухні дуже важливе хороше освітлення. 

– Чи знайшли б у інтер’єрі місце предмети, які ви створили як дизайнер?

– Звичайно. Ліжка та тумбочки з колекції Break Free – чудова ідея для спальні. А для шестирічної доньки зробив би щось із серії BUBBLES. Як я вже відзначав, меблі завжди повинні викликати особливі емоції.

"Щоб уникнути конкуренції, треба плисти проти течії" 

– У яких стилях інтер’єру органічно виглядають створені вами арт-об’єкти?

– Думаю, що ними можна доповнювати будь-який простір. Не виключаю, що доречною буде інтеграція з класичним стилем. Мої речі викликають емоцію – і це найважливіше. Можна пофантазувати, як все це буде відбуватися. Скажімо, потрапляє створена мною шафа BUBBLES чи Break Free у класичний інтер’єр і каже всім іншим меблям: "Добрий вечір! Хочу тут поряд з вами постояти. Ви не проти?" або "Привіт, комоде з розкішною інкрустацією, я стану біля тебе. Що на це скажеш?". Все це можна уявити, як мультфільм. А далі вже треба дивитись, як буде ситуація розвиватись – чи буде всім цим меблям разом комфортно. Адже гармонія завжди дуже важлива. 

– Створюючи меблі, боїтесь конкуренції?

– Такі думки колись були, але вони у минулому з того часу, коли я зрозумів: щоб уникнути конкуренції, треба плисти проти течії. Я створюю ексклюзивні речі. Щодо страхів, я інколи їх відчуваю, вони пов’язані з тим, чи буде нова моя ідея комусь цікава та затребувана. Але варто почати роботу – і страх зникає.

– Андрію, яке ваше життєве та професійне кредо?

– Відомий український актор Богдан Ступка казав, що треба робити свою роботу з душею – і тоді твоє до тебе прийде. Я повністю з ним згоден. 

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

284

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом