CEO компанії "Будова" Микола Куцак: "Ми застосовуємо інноваційну технологію, яка дозволяє будувати житло вдвічі швидше"

10 хв

"Будова" – одна з провідних українських компаній, визнаний лідер будівництва житла у Одесі. Історія компанії налічує понад тридцять років. За цей час збудовано більш ніж шістдесят об'єктів загальною площею понад мільйон квадратних метрів. Серед них не лише житлові комплекси, а й культурні, офісні та торгівельні центри.

Компанія об’єднує тисячі професіоналів будівельної галузі. Її візитівкою є застосування передових інноваційних технологій: BIM-моделювання, систем вентиляції з рекуперацією, тришарових вогнетривких фасадних панелей, системи "розумний дім"… 

Компанія має власні проєктне бюро та виробництво. Один із найсучасніших в Україні заводів "АФБ Аспект" виготовляє фасадні системи зі склофібробетону, що стали візитівкою "Будови". Завод входить до Міжнародної асоціації виробників виробів зі склофібробетону. 

Особлива гордість компанії – застосування технології, що дозволяє будувати житло набагато швидше, ніж це відбувається зазвичай.

Легендарний Стів Джобс казав: "Якщо хочеш іти новим шляхом, ти повинен прокласти його особисто". Саме це роблять одеські інноватори.

У інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ CEO компанії "Будова" Микола Куцак розповів про фантастичні інноваційні технології, які застосовує компанія, нові тренди у будівництві та про житло своєї мрії. 

"Наші фасадні панелі не горючі при виникненні у квартирі пожежі вогонь не поширюється"

– Миколо, напередодні Нового 2023 року на своїй сторінці у Фейсбуці ви написали, що попри війну ваша компанія зробила все можливе, щоб добудувати й здати в експлуатацію кілька секцій та паркінг ультрасучасного житлового комплексу. Що вкладаєте у поняття "ультрасучасний житловий комплекс"?

– Перш за все, це використання інноваційних матеріалів – зокрема, сертифікованих фасадних панелей зі склофібробетону , які відповідають усім вимогам з теплопровідності та енергоефективності. До того ж, вони не горючі – при виникненні пожежі в квартирі вогонь не поширюється, і фасади залишаються цілими. Це дуже важливо, адже саме неякісні фасади, утеплювачі та матеріали для облицювання часто стають причиною масштабних пожеж. Також наші будинки оснащені системами рекуперації, які забезпечують надходження свіжого повітря при зачинених вікнах та дверях. А ще для підвищеного комфорту ми використовуємо сучасні шумозахисні технології. Наші панелі зі склофібробетону не тільки енергоефективні, але й шумопоглинаючі, з утеплювачем усередині. 

– На сайті компанії прочитала, що квартири у ваших житлових комплексах оснащені системою моніторингу "розумний дім", якою можна управляти дистанційно – навіть знаходячись за кордоном.

– Система "розумний дім – диспетчеризація" дозволяє не тільки контролювати витрати, а й регулювати їх. Вона автоматично моніторить стан теплоносіїв і регулює використання енергоресурсів. 

– Що таке BIM-моделювання, яке ви застосовуєте?

– Це цифрове моделювання будівель. Виробничі процеси у нас повністю діджиталізовані. У цифровій моделі врахована кожна деталь. У будь-яку мить можна подивитись, де що у будівлі знаходиться (наприклад, коли потрібно провести обслуговування об’єкту). 

"Наш подарунок місту – скейт-парк міжнародного рівня"

– Ви пропонуєте інноваційний формат осель – "квартири-трансформери". Що вони собою являють?

– Скажімо, житло придбало молоде подружжя. З часом у родині з’являться діти, виникне потреба у додатковому просторі для них. У певний період може виникнути потреба й у тому, щоб забрати до себе стареньких хворих батьків. Це життя… Перевагою у наших квартирах є те, що при необхідності додаткове приміщення можна створити без зносу несущих стін. 

– Що вкладаєте у поняття "новий рівень комфорту житла"?

– Тут чимало складових. Скажімо, великі вікна, адже в свій дім необхідно впускати більше світла – це корисно для настрою та здоров’я. Останні три роки ми живемо у постійному стані форс- мажору. Пандемія та війна – це надзвичайно складні випробування для людей. Варто згадати, що коли у наше життя прийшов коронавірус, ми були наче прив’язані до домівок, перший час пересування було суворо обмеженим. Це сприяло розумінню, що прибудинкова територія повинна максимально задовольняти потреби мешканців. Тут мають бути і магазини, де можна купити необхідні продукти та товари, і дитячі майданчики, і зони відпочинку… Війна ж змусила думати перш за все про безпеку. Ми постійно удосконалюємо наші проєкти. Зараз застосовуємо інноваційну технологію, яка дозволяє будувати житло вдвічі швидше, адже попередньо всі елементи будівлі виробляються на заводі – й потім швидко збираються на об’єкті. Впродовж місяця можливо зібрати шість поверхів будинку. 

– Фантастика!

– Well-being ConTech – прогресивна система швидкого зведення готових під заселення капітальних будинків з дотриманням сучасних вимог до енергоефективності, безпеки, екології та економічності у експлуатації. Ця технологія обрана однією з пріоритетних у відновленні нашої країни, адже чимало людей через війну втратили житло. Нещодавно наша компанія підписала з мерією Ірпеня меморандум про співробітництво. Можливо, у перспективі у цьому місті збудуємо завод для виготовлення наших конструкцій. Це дасть можливість ефективного відновлення житла на Київщині та у інших найближчих областях. Зараз наша команда відвідує будівельні виставки та форуми, присвячені темі відбудови України, веде активні переговори із зарубіжними колегами-будівельниками та фондами. Фактично ми разом із державою залучаємо інвесторів для відбудови нашої країни. Попри війну про це треба думати вже зараз – проєктувати будинки, заводи, обираючи найтехнологічніші рішення. 

– Чи не страждає якість при швидкому будівництві?

– Ні, все робимо максимально якісно. Ми не залежимо від погодних умов, які можуть вплинути на якість – практично все створюється у заводських приміщеннях. Кожна деталь доставляється на об’єкт перевіреною, у відповідності зі стандартами якості. Також важливо, що на будівельному майданчику мінімум відходів, тобто сміття. А головне – люди отримують можливість швидко заселитись у нові комфортні квартири.

– Прочитала, що ваша компанія не тільки будує житло, а й бере на себе відповідальність у його подальшому обслуговуванні. Чи це так?

– Дійсно, наші житлові комплекси обслуговує створена нами керуюча компанія "Наш Дім". Це контроль і за справністю інженерних мереж, і за коректним використанням громадських просторів, і за тим, щоб не порушувались фасадні рішення. Скажімо, в наших житлових комплексах мешканці не можуть встановити кондиціонер, де кому заманеться – щоб таким чином не зіпсувати фасад. Це стосується й скління балконів, яке не можна здійснювати без узгоджених проєктних рішень. 

– Інноваційне житло – це житло бізнес-класу?

– Знаєте, ми прагнемо зробити сучасне житло доступним для кожного. Будуємо як житлові комплекси бізнес-класу, так і комфорт-класу. Надаючи комфортний простір для життя людям вже сьогодні, ми задаємо стандарти житлового будівництва нашого майбутнього. До речі, наша компанія бере активну участь у громадському житті Одеси. Зокрема, наш подарунок місту – скейт-парк міжнародного рівня. Його ми збудували у парку імені Тараса Шевченка та продовжуємо обслуговувати. 

"Ми співпрацюємо з провідними компаніями Англії, Італії, Франції, Німеччини та інших країн світу"

– Милуюсь фотографіями зведених вашою компанією будинків, які органічно вписуються в історичний стиль Одеси. Вони – справжня окраса сучасного міста. А коли знаєш, що архітектурна вишуканість поєднується у ваших проєктах з інноваційними технологіями, це не може не вражати!

– Дякую. Одна з візитівок нашої компанії – будинок на Осипова, де знаходиться один з наших головних офісів. Також дуже гарні, на мою думку, житлові комплекси на Єврейській та "Бельєтаж".

– Чи є у вас кумири серед архітекторів минулого та сучасності?

– Мені дуже подобаються проєкти архітекторки Захи Хадід. Вона була флагманом у використанні склофібробетону. На жаль, кілька років назад Заха Хадід померла. Вона була першою в історії жінкою, що отримала престижну Прітцкеровську премію за досягнення у архітектурі. 

– Ви берете участь у провідних міжнародних професійних конференціях та виставках. Чим дивуєте зарубіжних колег?

– Те, що найбільш їх зазвичай вражає, – це комплексність підходів, адже, як я вже сказав, ми пропонуємо повний цикл: проєктування, виготовлення матеріалів, будівництво, а потім подальше обслуговування зведених об’єктів. Такого у світі дуже мало. Ми залюбки ділимось досвідом. До речі, ми співпрацюємо з провідними компаніями Англії, Італії, Франції, Німеччини та інших країн світу.

– Які, на вашу думку, тренди зараз актуальні у будівництві?

– Людиноцентричність, безпека та технологічність – це основні тренди сьогодення. Ми повинні дбати про здоров’я та благополуччя кожної людини, яка буде жити у нашому будинку. Не потрібно забувати і про потреби дітей. Для них варто створювати хаби – причому, для різних вікових категорій. Щодо технологічності, маю на увазі діджиталізацію та швидке зведення будинків. Безпека ж перш за все визначається якістю робіт. До речі, наші власні виробничі потужності оснащені двома сертифікованими лабораторіями якості, де постійно відбувається випробування всіх конструктивних елементів, що виготовляються на наших заводах. 

– Нещодавно страшний землетрус у Туреччині забрав величезну кількість людських життів. Чи сейсмостійкі ваші будинки?

– Так. Ми проводили сейсмічні випробування. Побудували на території заводу двоповерховий зразок – фрагмент будинку – й тестували його за участю фахівців Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій. Трусили будинок за допомогою спеціального обладнання, відтворюючи землетрус. Будівля витримала до восьми з половиною балів. До речі, щодо наукового підходу до будівництва, зазначу, що "Будова" – одна з небагатьох будівельних компаній в Україні з власним департаментом науково-технічного розвитку. Ми створили й освітню платформу "Академія Будова", де навчання проводять провідні фахівці України у будівельній галузі та бізнес-тренери. Платформа розрахована на тих, хто бажає підвищити свій рівень освіти.

"Обирайте максимально якісну сантехніку та електрику. Все інше – наприклад, шпалери та меблі можна змінити з часом" 

Про яке житло мрієте у ідеалі особисто для себе?

– Я живу в одному із збудованих нашої компанією комплексів. Мої співробітники теж мешкають у зведених нами будинках. Мені дуже подобається моя квартира. Якщо ж говорити про дім мрії, головне для мене, щоб він був розташований в Україні. 

– Хочу уточнити: вам все ж більше до вподоби приватний будинок чи квартира?

– Я дуже люблю Одесу. Не уявляю собі життя за містом, тому віддаю перевагу квартирі у багатоповерховому будинку, що розташований у затишній частині міста. Важливо, щоб біля нього була комфортно облаштована територія їз зонами для відпочинку. Хочеться, щоб дитина могла вийти погуляти у двір – і це було б безпечно. 

– Якому дизайну інтер’єру віддаєте перевагу?

– Як людина, яка постійно працює з архітекторами та дизайнерами, можу сказати, що мені до вподоби різні стилі. Але найкращий варіант для мене зараз – мабуть, інтеграція модерну, мінімалізму та лофту.

– На думку багатьох людей, кухня – оазис житла. А якою вона вам бачиться у ідеалі?

– Вважаю, що вона в першу чергу повинна подобатися господині, яка там готує. Важливо, щоб кухня була ергономічна та зручна. Я дуже люблю, коли простір використовується максимально ефективно – для мене це дуже важливо. 

– Які професійні поради ви б могли дати читачам порталу НЕРУХОМІ, які хочуть облаштувати власне житло?

– Головна рекомендація – обирайте максимально якісну сантехніку та електрику. Все інше – наприклад, шпалери та меблі – можна змінити з часом. Сантехніка та електрика – базис, до створення якого потрібно підійти максимально відповідально. Також варто подумати про трансформацію квартири у перспективі, адже, як я вже казав, обставини можуть змінюватися. Наприклад, варто хоча б зробити на кілька розеток більше у певних місцях. Здійснюючи ремонт, ви повинні мати всі виконавчі схеми, щоб знати, по якій стіні проходить той чи інший дріт. Свого роду це міні- BIM-модель власного помешкання. Насправді, це не так складно, але при користуванні дуже зручно, оскільки не доведеться робити дірки у стінах навмання та при цьому ще й пошкоджуючи якісь труби чи кабелі. Виконавча документація має бути по кожному виду робіт. Нинішня ситуація також показала, що у оселі бажано мати додаткові джерела електроенергії. Скажімо, хоч якийсь невеликий безперебійник. Щодо облаштування внутрішнього простору помешкання, потрібно продумати комірні простори, адже речей з часом стає все більше й десь їх потрібно зберігати.

– Миколо, яке ваше життєве та професійне кредо?

– Не зупинятись на досягнутому, розвиватись та йти вперед. Саме рух вперед, на мою думку, дозволяє нам відчувати себе затребуваними. 

– Де черпаєте зазвичай натхнення?

– Я дуже люблю свою роботу. Вона і є для мене джерелом натхнення. Також мене надихають справжні професіонали, які ніколи не зупиняються на досягнутому й завжди прагнуть більшого. 

– Який, на вашу думку, секрет щасливого дому?

– Щасливий дім – це дім, де здорові стосунки у родині. Найважливіше те, які люди з тобою поряд.

Забудовники:

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

332

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом