Архітектор Сергій Мєдін: "Простір житла має бути співзвучний вашій особистості, тоді він буде для вас комфортним"

9 хв

Київське архітектурне бюро DEPO architects ще зовсім молоде, як і його команда, яку очолює Сергій Мєдін. "Наша мета – досліджувати простір для життя, розвитку та натхнення. Ми ентузіасти, захоплені своєю справою. Не боїмося нового та неординарного", – такий головний меседж компанії.

І справді проєкти нової генерації архітекторів вражають перш за все сучасністю та неординарністю підходів. Це стосується і житла, і офісів.

Визначальні риси проєктів компанії – лаконізм та простір, використання натуральних матеріалів та енергоефективних технологій. Все це відображає актуальні світові тренди у архітектурі та будівництві. 

У інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ керівник компанії DEPO architects Сергій Мєдін розповів про проєкти архітектурного бюро, свій погляд на архітектуру сьогодення та про житло своєї мрії.

"Можна сказати, що ми з колегами – професійна родина"

– Наша команда сформувалася за багато років до появи компанії як такої, – каже Сергій Мєдін. – Ми співпрацювали з різними брендами, а потім вирішили об’єднатись. У команді дуже дружні стосунки, ми разом не тільки працюємо, а й проводимо дозвілля, подорожуємо. Можна сказати, що ми з колегами – професійна родина. Саме це дозволяє нам успішно долати творчі виклики та створювати нові проєкти різноманітної складності та масштабу. Концепція нашого бюро така: ми прагнемо до простоти у формах, віддаємо перевагу натуральним матеріалам – каменю, дереву… Не любимо імітацій. Наприклад, уникаємо використання керамічної плитки "під камінь" чи "під дерево". Ми прихильники сталого розвитку та ідей нового урбанізму, який передбачає зокрема те, що спроєктовані та втілені житлові комплекси мають органічно вписуватися у навколишній контекст та доповнювати його, а люди зможуть поряд з житлом отримати необхідні інфраструктурні послуги. Аптека, магазини, дитячий садок – все має бути поруч. У їх пошуку не потрібно блукати мегаполісом. 

– Знаю, що багато уваги ви приділяєте дослідженню світової практики в архітектурі та дизайні, технологіям в проєктуванні та будівництві. Які цікаві професійні відкриття зробили для себе під час подорожей?

– Одне з найулюбленіших для мене міст – Копенгаген. Це місто, яке відмовляється від засилля автомобілів, більшість людей пересувається там на велосипедах. І те, як професійно організовано пішохідний та велосипедний рух, не може не вражати. Також цікаво було придивитися до особливостей проєктування та будівництва сучасних житлових комплексів. Прибудинкова територія більшості з них відкрита, ніяких височезних парканів. При цьому люди залишають надворі велосипеди, мангали… І це безпечно! Відкритий простір сприяє тому, що зона комфорту мешканців розширюється. І це так чудово. Також звернув увагу, що у багатьох європейських містах набагато більше пішохідного простору, ніж зазвичай у наших. 

Якими проєктами компанії особливо пишаєтесь?

– Для нашої команди кожен проєкт – особлива історія, яка має художню виразність та емоційність. В процесі розробки ми приділяємо увагу деталям, пропорціям, матеріалам, простору та його взаємозв'язкам. Завжди намагаємось використовувати ефективні та економічні методи будівництва. Один із улюблених наших проєктів – FD clinic. Це київська стоматологічна клініка з дуже неформальним підходом до сервісу та клієнтів, де відносини лікарів і пацієнтів часто переростають в дружні. Працюючи над цим проєктом, нашею головною задачею було підтримати цей вайб. Сподіваюсь, нам вдалося відійти від кліше, характерних для дизайну лікарень. Перш за все, ми відмовились від холодного білого освітлення. Локальне тепле освітлення створює зовсім іншу, затишну атмосферу. Також її оживляють фактурні поверхні з цегли, окисленого металу та дерева. Одна з родзинок дизайну – незвичайні арт-інсталяції. Чимало відвідувачів клініки розповідають про те, що відчувають себе не як в традиційній стоматологічній лікарні, а як в затишному дружньому місці. До речі, цей проєкт ми реалізували менш ніж за п’ять місяців.

"Виглядає мікроцемент дуже привабливо, має текстуру з шовковистим ефектом"

– Фантастично швидко!

–Так, справді. Ще один з улюблених проєктів – дизайн квартири для молодого власника в стилі мінімалізму. В основі концепції – максимум простоти, функціональності, простору. У проєкті ми застосували наші улюблені матеріали: бетон, камінь та дерево. Ефект монолітності у житлі досягається однаковим оздобленням підлоги та стін. Ми використали мікроцемент, який ще називають намазним каменем. Це цемент з додаванням полімерних матеріалів, який за властивостями не поступається керамограніту. Виглядає мікроцемент дуже привабливо, має текстуру з шовковистим ефектом. Наноситься на будь-які поверхні (вертикальні та горизонтальні) він зазвичай вручну шпателями. Ним можна оздоблювати навіть душові кабіни.

Цікаво.

– Особливу увагу ми приділили візуально прихованим місцям зберігання речей та різним сценаріям освітлення. На мою думку, досить цікаве рішення – кухня-трансформер. Функціональні панелі в залежності від потреби можуть трансформуватися, змінюючи обстановку. Коли вони відкриті, перед нами типова кухня з плитою, духовкою, витяжкою. Коли закриті, ви опиняєтесь у вітальні, де нічого не нагадує про процес приготування їжі.

– Мабуть, це рішення особливо актуальне для маленьких квартир?

– Так, адже таким чином створюється ефект додаткового простору.

– На сайті компанії також представлений проєкт приватного комплексу для відпочинку. Що це за незвичайний формат?

– Це простір з рестораном, кінотеатром та арт-галереєю. Він призначений для дозвілля у колі родини та близьких людей… Замовник планував будувати комплекс на березі озера, у дуже мальовничому місці. Ми прагнули запропонувати нестандартне рішення. Скажімо, щоб великий хол був з порталом у стелі, світло з якого заливає простір та акцентує увагу на дереві в центрі приміщення. В інтер'єрі ми запропонували мінімалізм з етнічними мотивами.

– Рішення з деревом надзвичайно оригінальне.

– Справа у тому, що воно росло на ділянці, яка призначалась під будівництво комплексу. І таким чином ми хотіли це дерево зберегти, створивши над ним світловий люк. Взагалі цей хол з деревом задумувався як зона трансформації настрою, переналаштування на щось приємне, неочікувне, незвичайне. Людина заходить у приміщення, бачить цю красу – і це так чудово.

"Мені б хотілося, щоб поряд з будинком була річка, яка асоціюється з моїм дитинством"

– Що являє собою ваш концепт офісної будівлі у складі технопарку?

– Планувався розвиток IT-кластеру. В цьому проєкті ми запропонували багаторівневий гнучкий простір – будівлю з відкритими терасами та руфтопами на різних рівнях для заходів та відпочинку. Руфтопи – це дахи, де можуть проходити лекції, презетації, концерти... Кожне крило будівлі згідно проєкту повинно мати власну вхідну групу. Створення фасаду планувалось за принципом ритмічного чергування вітражів (вікон), заглиблених в тіло будівлі задля того, щоб сонячне світло не перегрівало приміщення. Адже скляні будівлі зазвичай дуже проблемні з точки зору нагрівання та охолодження внутрішнього простору приміщення. Кожне вікно доповнене спеціальною стулкою для природного провітрювання. Все це підвищує енергоефективність будівлі. На першому поверсі, за задумом, мають переважати публічні простори: медіатека, кафе, зони відпочинку та очікування. Вище мають бути розташовані офіси.

Яке житло вашої мрії?

– Це має бути приватний одноповерховий будинок з великими вікнами. Для мене дуже важливий зв'язок з природою. Мені б хотілося, щоб поряд з будинком була річка, яка асоціюється з моїм дитинством. До того ж моє хобі – спортивна рибалка. Щодо подвір’я, воно має бути таким, щоб там можна було проводити час з родиною та друзями. Мені хотілося облаштувати місце на зразок вуличного каміну, біля якого можна збиратися практично у будь-яку пору року.

"Не уявляю свою оселю без домашньої бібліотеки. Я дуже люблю читати літературу – професійну та художню"

– А якому дизайну інтер’єру віддаєте перевагу?

– Мінімалізму. Це має бути досить аскетичний й у той же час затишний простір.

– Без чого неможливий ваш будинок?

– Не уявляю свою оселю без домашньої бібліотеки. Я дуже люблю читати літературу – професійну та художню. Також важливо, щоб у будинку була простора вітальня для спілкування родини та друзів. Велику увагу я б приділив камінній зоні.

– Чи любите готувати? І якою вам бачиться власна кухня?

– Мені подобається готувати м'ясо та рибу. А ще одна з моїх коронних страв – український борщ за рецептом моєї бабусі. Готувати для мене – це і релакс, і медитація водночас. Особливе відчуття, коли поряд знаходяться рідні та друзі, з якими можеш спілкуватися.

– Яким кольорам ви віддаєте у оздобленні житла перевагу?

– Як я вже казав, мої улюблені матеріали – дерево, бетон, окислений метал. Мабуть, це і визначатиме кольорову палітру. Мені подобаються оселі у світло-сірих та інших природних тонах.

– Важливе місце у будинку – ванна кімната. Який дизайн вам до вподоби?

– У мене активний спосіб життя, тому немає часу насолоджуватися лежанням у ванні. Віддаю перевагу душу. Проте гарна ванна у ванній кімнаті завжди естетично приваблива.

– У кожної людини свої уявлення про комфорт. А що в це поняття вкладаєте ви?

– Дім має бути затишним місцем, щоб туди завжди хотілося повертатися. Там мають бути відсутні речі, які можуть дратувати. Важлива правильна організація простору. Погано, коли у оселі важко знаходити необхідні речі. На кухні, у ванній кімнаті все має бездоганно функціонувати. Важливо і те, як продумане освітлення. Воно дуже впливає на настрій. Комфортний дім має бути облаштований так, щоб вирішувались всі потреби його мешканців.

"Не треба боятися складних проєктів, нових професійних викликів. Вони – стимул для професійного розвитку"

– Які практичні поради ви могли б дати читачам порталу НЕРУХОМІ, які хочуть облаштувати власне житло?

– Мені здається, що перш за все дуже важливо бути на одній хвилі з дизайнером вашого інтер’єру, а також не боятися втілювати ті речі, які вам подобаються. Не варто намагатися копіювати чужі проєкти з журналів. Простір житла має бути співзвучний вашій особистості, тоді він буде для вас комфортним. Взагалі інтер’єр потребує індивідуального підходу, тому дати універсальні поради складно. 

Що вас зазвичай надихає у творчості? 

– На мою думку, працюючи над проєктом, ти маєш взаємодіяти з людьми, тому що саме людина надає життя будівлі, використовуючи її чи споглядаючи. Важливо враховувати міський контекст та навколишню природу, бо кожен новий об'єкт стає їх невід’ємною частиною. Архітектура – це галузь, яка для мене поєднує дуже багато – від емоційного до технічного, вона існує в просторі та часі разом з нами, впливаючи на наше життя та почуття. 

Чи є у вас улюблені архітектори?

– Один з них – британський архітектор Девід Чіпперфілд, у якого є дуже цікаві проєкти реконструкцій історичних будівель та зведення нових. Мені подобається його лаконічна ритмічна архітектура. Девід Чіпперфілд був обраний у якості архітектора для реконструкції всесвітньо відомого об’єкту – Нового музею в Берліні. Також викликає захоплення потужний проєкт Музею сучасної літератури у Марбаху. Архітектору вдалося органічно поєднати стару та сучасну архітектуру. А це задача не з простих. Також мені подобається творчість бельгійського архітектора Вінсента ван Дуйсена. Він креативно працює з тими матеріалами, які я теж люблю. 

– Сергію, яке ваше професійне кредо?

– Важливо бути відкритим до нових ідей. Це допомагає не зупинятися й рухатись далі, адже світ стрімко змінюється. У кожній сфері з’являється чимало цікавого, інноваційного, пов’язаного зі штучним інтелектом. Не треба боятися складних проєктів, нових професійних викликів. Вони – стимул для професійного розвитку.

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

138

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом